„Tai buvo istorinė klaida. JAV ir Rusijos sąmokslas“  ()

Kuleba papasakojo, kaip Ukraina prarado branduolinius ginklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba kalbėjo apie buvusio JAV prezidento Billo Clintono ir buvusio Rusijos prezidento Boriso Jelcino susitarimą.

Kuleba teigė, kad Budapešto memorandumas (sudarytas 1994 m. gruodžio 5 d. tarp Ukrainos, Rusijos, JK ir JAV) buvo istorinė klaida, tai buvo JAV ir Rusijos sąmokslas.

Apie tai Kuleba pasakojo interviu projekte „Moseičiuk+“.

„Žinau šimtą argumentų iš Ukrainos pusės, kodėl negalėjome pasilikti branduolinio arsenalo. Bet aš su jais nesutinku, esu pasirengęs esminėms diskusijoms. Kita vertus, buvo susitarimas tarp prezidento Clintono ir prezidento Jelcino atimti iš Ukrainos branduolinį ginklą. Tai faktas“, – pažymėjo jis.

Kuleba pažymėjo, kad Budapešto memorandume yra du dalykai. Pirmasis – pažadas negrasinti ir nenaudoti branduolinių ginklų, o antrasis – įsipareigojimas sušaukti konsultacijas JT Taryboje, jei kiltų tokia grėsmė ar panaudojimas. Jis taip pat pridūrė, kad tai labai trumpas dokumentas.

 

„Viskas. Budapešto memorandume nieko daugiau nėra. Dar buvo 400 milijonų dolerių, kuriuos mums sumokėjo už branduolinių ginklų atsisakymą, bet jie jau seniai išnaudoti ir pamiršti. Nuo 2014 metų Ukraina bandė sušaukti Budapešto memorandumo dalyvių konsultacijas, beldėsi į duris, beldėsi į galvas – nulis“, – reziumavo Kuleba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()