Prasideda nauja branduolinių ginklų era. Ką padarė Rusija  ()

Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pareiškė, kad šalis atsiima Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-17 Prasideda nauja branduolinių ginklų era. Ką padarė Rusija  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė „Reuters“.

Antradienį, spalio 17 d., Rusijos pareigūnas tokį Kremliaus sprendimą aiškino kaip tariamą „neatsakingą JAV požiūrį į pasaulinį saugumą“.

„Siekdami užtikrinti mūsų šalies saugumą, atšaukiame Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimą“, – sakoma jo pranešime prieš debatus ir parlamento balsavimą dėl ratifikavimo atšaukimo.

Anksčiau, spalio 5 d., Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas pareiškė, kad nėra pasirengęs pasakyti, ar Rusija turėtų atnaujinti branduolinius bandymus, kai kuriems Rusijos saugumo ekspertams ir įstatymų leidėjams raginus išbandyti branduolinę bombą, siekiant „perspėti“ Vakarus.

Ar Rusijos Federacija siekia atnaujinti branduolinius bandymus?

Nors Rusija atsisako ratifikavimo, ji išliks sutarties pasirašiusi šalis ir toliau bendradarbiaus su Bandymų uždraudimo sutarties organizacija ir pasauline stebėjimo sistema, įspėjančia pasaulį apie bet kokius branduolinius bandymus.

 

Šiame kontekste Rusijos pareigūnai tvirtina, kad ratifikavimo atšaukimas nereiškia, kad Rusijos Federacija ketina išbandyti branduolinę bombą. Tačiau ginklų kontrolės ekspertai nerimauja, kad Rusija gali lėtai žengti link branduolinių bandymų atnaujinimo.

Branduoliniai bandymai pasaulyje

JT duomenimis, nuo 1945 m., kai buvo pasirašyta Visapusiško branduolinių bandymų uždraudimo sutartis (CTBT), iki 1996 m. buvo atlikta daugiau nei 2000 branduolinių bandymų, iš kurių 1032 – JAV, o 715 – SSRS. Pati Rusijos Federacija tokių bandymų niekada neatliko.

 

Anot analitikų ir stebėtojų, Rusijos Federacijos, JAV ar Kinijos vykdomi branduolinių bandymų atnaujinimai gali reikšti naujų branduolinio ginklavimosi varžybų tarp valstybių, kurios sustabdė branduolinius bandymus praėjus keleriems metams po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais, pradžią.

Nuo CTBT sudarymo buvo atlikta 10 branduolinių bandymų. JT duomenimis, Indija atliko du bandymus 1998 m., Pakistanas taip pat atliko du 1998 m., o Šiaurės Korėja bandymus atliko 2006, 2009, 2013 m., du kartus 2016 ir 2017 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(20)
(-14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()