Sėjantys mirtį. Š. Korėjos ginklai „pasidarbavo“ ne tik Ukrainoje  ()

Palestinos „Hamas“ kovotojai gali panaudoti Šiaurės Korėjos ginklus puldami Izraelį. Tačiau Pchenjanas kaltinimus neigia ir vadina juos nepagrįstais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė Akiva Toras, Izraelio ambasadorius, dirbantis Pietų Korėjoje nuo 2020 m. Spalio 7 d., kai „Hamas“ užpuolė Izraelį, internete pasirodė nuotraukos, kuriose užfiksuotos tariamai Šiaurės Korėjos pagamintos raketinės granatos F-7, praneša „Amerikos balsas“.

Vienas ginklų tyrinėtojas paskelbė raketų ir kulkosvaidžių nuotraukas su prierašu, kad Izraelio gynybos pajėgos tariamai konfiskavo Šiaurės Korėjoje pagamintus ginklus, priklausančius Al-Qassam brigadoms netoli Gazos.

Izraelio ambasadorius sakė, kad „Hamas“ kovotojai naudoja Šiaurės Korėjos pagamintus ginklus.

„Mus puolantys iš Gazos Ruožo naudoja Šiaurės Korėjos ginklus. Galbūt šie Šiaurės Korėjos ginklai Irane buvo gana ilgą laiką. Mes sunaikinsime šiuos ginklus Gazoje“, – pabrėžė A. Toras.

Buvęs Gynybos žvalgybos agentūros pareigūnas Bruce'as Bechtolas, dabar Teksaso Andželo universiteto politikos mokslų profesorius, sakė, kad internete paskelbtose nuotraukose matomi F-7 „buvo identifikuotos kaip panašios į Šiaurės Korėjos“.

„Mano nuomone, taip yra. Atrodo, kad nemaža dalis ginklų, kuriuos naudoja „Hamas“ yra iš Šiaurės Korėjos“, - pažymėjo B. Bechtolas.

Jis mano, kad kai IDF pradės sausumos puolimą, Gazoje greičiausiai bus rasta daugiau Šiaurės Korėjos ginklų.

Šiaurės Korėja atkirto, kad „Hamas“ panaudojo savo ginklus puldinėdamas Izraelį. Jie teigė, kad Jungtinės Valstijos tariamai skleidžia „nepagrįstus ir melagingus gandus“, esą teroristai naudojo Šiaurės Korėjos ginklus, kad „perkeltų kaltę dėl krizės Artimuosiuose Rytuose, kurią sukėlė jų neteisinga hegemoninė politika, trečiajai šaliai“.

 

Analitikai sako, kad nenuostabu, kad kovotojai naudoja Šiaurės Korėjos ginklus, turint omenyje, kad Pchenjanas turi ilgą ginklų tiekimo istoriją:

  •      „Hamas“;
  •      Libano ginkluotai grupuotei „Hezbollah“;
  •      Iranui, kuris palaiko abi grupes.

Jamesas Jeffrey'us, kuris nuo 2018 m. iki 2020 m. lapkričio mėn. ėjo JAV specialiojo atstovo pareigas Sirijoje ir pasaulinės koalicijos nugalėti ISIS specialiuoju pasiuntiniu, sakė, kad Šiaurės Korėja ilgą laiką tiekia ginklus ir technines žinias radikalioms pajėgoms Artimuosiuose Rytuose.

„Nenustebčiau, nes Šiaurės Korėja užsiima nelegaliu ginklų pardavimu ir tiekimu, kad užsidirbtų pinigų ir rimtai destabilizuotų tarptautinę tvarką. Taigi kiekvieną kartą ištikus krizei ar naujam konfliktui, yra Šiaurės Korėjos pirštų atspaudai“, – pastebėjo jis.

 

Panašią nuomonę išsakė ir Fredas Fleitzas, kuris 19 metų dirbo CŽA ir D. Trumpo administracijos laikotarpiu ėjo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigas.

„Neabejotinai atrodo, kad pagal tiesioginį susitarimą, pagal kurį „Hamas“ sumokėjo šiaurės korėjiečiams, arba per IRGC, Irano Respublikos gvardijos korpusą, jie nelegaliai gabeno šiuos ginklus į „Hezbollah“ arba per jį. Tačiau pastarasis atrodo įtikinamesnis. Iranas yra arčiau abiejų Šiaurės Korėjų ir į Palestiną ir tikriausiai turi daug daugiau maršrutų“, – sakė F. Fleitzas, kuris dabar yra Amerikos saugumo centro viceprezidentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()