Dar vienas dūris į nugarą. Rusijos „draugė“ į šiukšlinę meta rusiškus karo lėktuvus (Foto)  ()

Dar prieš visapusišką Rusijos invaziją į Ukrainą Belgradas pradėjo diversifikuoti tiekimą, ir tai duoda pirmuosius rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 metų rugsėjo pabaigoje Serbija iš „Airbus“ gavo pirmąjį karinį transporto lėktuvą C295, kurio pirmasis viešas pristatymas įvyko tik 2023 metų spalio 12 dieną. Serbijos oro pajėgos iš viso turi gauti du tokio tipo orlaivius, dėl kurių sutartis su „Airbus“ ir Ispanijos gynybos ministerija buvo pasirašyta 2022 metų vasario 23 dieną.

Spėjama, kad du Serbijos oro pajėgų tarnyboje esantys C295 turėtų pakeisti vieną An-26, kuris jau kelerius metus neveikia. Ir tokiu būdu Serbija tapo 36-uoju transportinio lėktuvo C295 operatoriumi pasaulyje. Taip teigia Scramble.ln.

 „Defense Express“ priduria, kad ši istorija iš esmės yra apie tai, kad Serbija pradeda sistemingai smeigti peilį į Rusijos Federacijos nugarą pirkdama įrangą ir ginklus ir užmegzdama bendradarbiavimą su Vakarų valstybėmis. Be to, ši tendencija prasidėjo prieš pat visišką Rusijos invaziją į Ukrainą 2022 m. vasarį.

Nes, pavyzdžiui, apie serbų ketinimą užsakyti C295 pakeisti An-26 tapo žinoma dar 2021 metų spalį, Belgrade vykusios tarptautinės gynybos parodos „Partner 2021“ metu. Ir šis ketinimas Serbijoje kilo dėl to, kad Kremlius 2020 metais pažadėjo nemokamai perduoti du karinius transporto lėktuvus An-26, tačiau šio pažado taip ir neįvykdė.

 

 

Negana to, gali būti, kad „duriančių peilių į nugarą“ apimtis iš Serbijos bus dar platesnė, tačiau tuomet viskas priklausys nuo Prancūzijos gynybos pramonės galimybių. Mat dar 2023 metų vasarį tarptautinės gynybos parodos IDEX 2023 kuluaruose Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius paskelbė ketinantis pirkti prancūziškus naikintuvus „Rafale“, kurie pakeis iš rusiškus MiG-29.

Jau tuo metu buvo teigiama, kad tikėtina potencialios Serbijos ir Prancūzijos sutarties apimtis – 12 lėktuvų, kurių vertė maždaug 3 mlrd. eurų. Tačiau kol kas žinių apie dabartinę šio pirkimo eigą nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(67)
(2)
(65)

Komentarai ()