Trečias kartas nemelavo. Ukraina tai padarė pirmoji. Kas nutiko rusų pabaisai TOS-1  ()

Per ankstesnius karus tai niekam nepavyko. Ukraina buvo pirmoji.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūšiuose su Rusijos okupantais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai 2023 m. spalį sunaikino jau keturis savaeigius liepsnosvaidžius TOS-1, kurių dauguma buvo sudeginti bepiločiais orlaiviais kamikadzėmis.

Bendras sunaikintų TOS-1 skaičius per visą Rusijos Federacijos invazijos į Ukrainą laikotarpį jau viršija visas įmanomas ribas: pavyzdžiui, „Oryx“ analitikų skaičiavimai siekia mažiausiai 14 vienetų.

Kiekvienos TOS-1A „Solntsepek“ sistemos sunaikinimas pirmiausia reiškia išgelbėtas Ukrainos karių gyvybes, nes kalbame apie savaeigį liepsnosvaidį, galintį iššauti 24 ypač pavojingas termobarines raketas iki 6 kilometrų atstumu.

Tačiau yra ir kitas aspektas – TOS-1 sistemai tai iš tikrųjų jau trečias rusų karas, tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai tapo pirmaisiais, kurie pagaliau pradėjo naikinti šias sistemas.

Pirmą kartą TOS-1 (tuomet senesnė versija „Buratino“) sovietai panaudojo per SSRS karą Afganistane, būtent per operaciją „Taifūnas“ 1989 metų sausį, likus mėnesiui iki sovietų kariuomenės išvedimo iš šios šalies.

Atviruose šaltiniuose galime rasti paminėjimą apie dideles destrukcines TOS-1 charakteristikas, kurios galėjo paveikti Afganistano civilius, ir teigiama, kad buvo panaudotos mažiausiai dvi tokio tipo sistemos.

 

Nežinoma, ar Afganistano modžahedai bandė sunaikinti šiuos savaeigius liepsnosvaidžius. Bet panašu, kad tokią grėsmę sovietų kariškiai bent jau numatė. Ką gali parodyti, pavyzdžiui, nerealizuotas TOS-1M projektas, kuriame, be 24 termobarinių raketų paleidimo vamzdžių, taip pat buvo numatyta įrengti 30 mm automatinį pabūklą ir aktyviosios gynybos kompleksą.

Antrasis karas, kuriame rusai panaudojo TOS-1, yra Antrasis Čečėnijos karas, vykęs 1999–2000 m. Visų pirma minima, kad rusų įsibrovėliai šiuos savaeigius liepsnosvaidžius naudojo pakartotinai Grozno miesto apgulčiai 1999 m., ir 2000 m. kovo mėn. kovose dėl Komsomolske kaimo.

Įdomu tai, kad norėdami „užkirsti kelią“ galimam TOS-1 sunaikinimui nuo granatsvaidžių ar kitų prieštankinių ginklų ugnies, rusų įsibrovėliai naudojo tokį formatą: vienas TOS-1 turėjo veikti prisidengus ne mažiau kaip 3-4 tankais, o po to, kai visas sviedinių paketas buvo visiškai iššautas, mašina turėjo nedelsiant palikti šaudymo zoną kaip potencialiai pavojingą. Bet duomenų apie galimus šių rusiškų transporto priemonių sugadinimo atvejus ir šiame kare nėra.

 

Iš to galime daryti išvadą, kad jau trečiajame kare Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai tapo pirmaisiais, kurie turėjo jėgų ir priemonių nugalėti tokias pavojingas mašinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(215)
(8)
(207)

Komentarai ()