„Tai bandymas išprovokuoti.“ Netikėtas įvykis. 18 valandų persekiojo NATO šalies laivą  ()

Atstumas buvo pavojingai artimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegijos tyrimų laivą „Kronprins Haakon“ 18 valandų persekiojo Rusijos „šnipų laivas“ „Jantar“. Apie tai spalio 30 dieną rašė NRK.

Minėtas incidentas įvyko dar rugsėjo 11 d., kai „Jantar“ staiga pasirodė šalia tyrimų laivo Framo sąsiauryje tarp Špicbergeno ir Grenlandijos.

Rusai vis artėjo prie norvegų tyrimų laivo, o paskui pradėjo jį persekioti. Atstumas tapo pavojingai artimas, rašoma leidinyje. Kažkuriuo metu radaras užfiksavo, kad rusų laivas yra tik už 370 metrų. Kitame pranešime teigiama, kad artimiausias atstumas buvo 200 metrų. Tuo pat metu rusai stebėjo tyrėjus, fotografavo jų veiksmus.

Pasak norvegų laivo kapitono Hallgeiro Magne Johanseno, jis susisiekė su rusais per radiją, kad išsiaiškintų, ką jie daro, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

Kapitonas pažymėjo, kad su tokiomis situacijomis jūroje anksčiau nebuvo susidūręs. Jis pabrėžė, kad nėra natūralaus paaiškinimo, kodėl Rusijos laivas buvo taip arti – atviroje jūroje įprasta likti už 500 metrų saugos zonos, išskyrus bet kokią bendrą operaciją.

„Nerandu kito paaiškinimo, išskyrus tai, kad taip buvo bandoma išprovokuoti mus arba pakrančių apsaugą“, – sakė jis.

 

Anot kapitono, kažkuriuo momentu „Jantar“ buvo už 500 metrų, o rusai galiausiai pasakė, kad jiems „įdomu pamatyti“ norvegų tyrinėtojų darbą. Į klausimus, ką toje vietoje veikė jų laivas, rusai neatsakė.

 

● „Kronprins Haakon“ yra vienas moderniausių mokslinių tyrimų laivų pasaulyje, teigia NRK. Jis priklauso Norvegijos poliariniam institutui, o jį valdo Jūrų tyrimų institutas.

● Rusijos valdžios teigimu, „Jantar“ yra okeanografinių tyrimų laivas. Tiesą sakant, tai yra vienas iš pirmaujančių Rusijos šnipų laivų, rašo leidinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(15)
(-9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()