Ukrainos išminuotojai naudoja specialius batus. Kaip jie veikia (Video)  ()

Ukraina yra labiausiai minomis ir pavojingais nesprogusiais sprogmenimis užteršta šalis. Minos, nesprogę sviediniai, kasetiniai užtaisai - civiliams pavojų keliančių sprogmenų ten tiek, kad visus juos pašalinti pavyks tik per kelis amžius. Bet darbas jau vyksta. Ukrainos išminuotojai naudoja specialius batus, kad apsisaugotų patys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečdalis Ukrainos teritorijos yra užteršta sprogmenimis. Minų laukus kuria ir ukrainiečiai, ir rusai. Skirtumas tas, kad ukrainiečiai savo minas žymi ir vėliau gali jas greitai susirinkti. Be to Ukraina yra pasirašiusi Otavos konvenciją ir nenaudoja priešpėstinių minų - Rusija jas naudoja visur. Prieštankinės minos pėstiesiems nėra tokios pavojingos, bet jų laukuose jau pranyko ne vienas civilių traktorius ir automobilis.

Kai kurie skaičiavimai rodo, kad išminuoti Ukrainos teritoriją truks 7-8 amžius. Gera žinia ta, kad Ukraina per šį karą jau ne kartą paneigė pesimistines prognozes. Išlaisvintos teritorijos yra sparčiai valomos. Dideliems minų laukams tuščiuose plotuose naikinti kartais naudojama sunkioji technika, bet dažniau minas surenka išminuotojai. Jų darbas, žinoma, yra labai pavojingas, todėl jie dažnai avi vadinamuosius „voro“ batus.

Tai - išminuotojams skirti batai (techniškai, antbačiai), prieš ketvirtį amžiaus sukurti Kanadoje. Tai - kompanijos „Med-Eng Systems“ išradimas, bet dabar tokias apsaugos priemones gamina ir kiti. Vienu metu ukrainiečiai panašius antbačius gamino 3D spausdintuvais, bet plastikiniai batai greitai lūžta. Įprastai priešmininiai antbačiai gaminami iš metalo arba tvirto polimero.

 

Tokie antbačiai tvirtinami prie įprastų kareiviškų aulinių. Apačioje jie turi keturias dideles plačiai išdėstytas kojas. Daug kas mano, kad taip sumažinamas kontakto su gruntu plotas ir sumažėja tikimybė, kad naudotojas atsistos ant minos, tačiau „voro“ batų veikimo principas yra kitoks.

Visų pirma, priešmininiai antbačiai yra labai tvirti - jie kaip papildomi skydai apsaugo pėdas nuo skeveldrų iš apačios. Antra, jie pakelia naudotoją nuo žemės - žmogus fiziškai yra toliau nuo minos. Tie keli centimetrai gali būti labai reikšmingi. Trečia, tarpai tarp tokių antbačių kojų leidžia sprogimo jėgai išsisklaidyti į šalis. Įprasti batai turi vientisą padą, už kurio sprogimo jėga, vaizdžiai tariant, gali užsikabinti. Teigiama, kad „voro“ batai stipriai sumažina didelių pėdų, kojų ir kirkšnių traumų riziką. Naudotojas vis tiek būtų sužeistas, bet, tikėtina, ne taip stipriai.

 

Žinoma, tokie antbačiai nesaugo nuo didelių sprogmenų. Prisiminkite, kad priešpėstinėse minose sprogmenų dažniausiai yra visai nedaug - apie 40 gramų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(0)
(30)

Komentarai ()