Trys frontai vienu metu. JAV gresia pralaimėjimas Pasauliniame kare. Kas vyksta  (8)

Buvęs valstybės sekretoriaus padėjėjas A. Wessas Mitchellas mano, kad Jungtinės Valstijos gali atsidurti ant pralaimėjimo slenksčio, jei nesiims ryžtingų veiksmų eskalavimo atveju trijuose strateginiuose pasaulio regionuose – Artimuosiuose Rytuose, Taivane ir Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos yra per žingsnį nuo dalyvavimo pasauliniame konflikte, todėl šiandien pats laikas sutelkti pastangas ir pradėti ruoštis pasauliniam karui, kuris nėra fantazija. Jei JAV švaistytų laiką, jos bus ant pralaimėjimo slenksčio, nepaisant viso savo dabartinio karinio potencialo.

Apie JAV dalyvavimo pasauliniame kare perspektyvas kalbama buvusio valstybės sekretoriaus padėjėjo Europos ir Eurazijos reikalams A. Wesso Mitchello straipsnyhe, paskelbtame „Foreign Policy“.

Pasaulinis karas nėra panika

Publikacijos autorius pabrėžė, kad pasaulinio karo prasidėjimo tikimybė jokiu būdu nėra teorija, nei panika, nei „vanagų“ (karo šalininkų) kliedesiai iš Amerikos politikų. Šiandien du iš trijų strategiškai svarbiausių pasaulio regionų susiduria su rimtais konfliktais, kuriems reikia JAV dėmesio. Ir tokia situacija tikrai yra Ukrainoje ir Indo-Ramiojo vandenyno regione.

Iš pirmo žvilgsnio amerikiečių karinė galia nekeltų abejonių dėl JAV galios. Po pergalės Antrajame pasauliniame ir Šaltajame kare, taip pat po SSRS žlugimo susidarė įspūdis, kad Vašingtonas, palaikydamas Kijevą, sukels triuškinantį pralaimėjimą Rusijai, kuri buvo priversta išleisti didžiulę pinigų sumą išteklių kare prieš Ukrainą, „svetimomis rankomis“.

Tokiu atveju JAV galėtų pereiti į Tolimuosius Rytus, kur padėtis aplink Kiniją ir Taivaną bet kurią akimirką gali sprogti ir prasidėti galimas pasaulinis konfliktas.

Trys frontai

Tačiau tokia strategija kasdien tampa vis mažiau perspektyvi, mano Mitchellas. Anot jo, Rusijai telkiantis ilgam karui Ukrainoje, o Artimuosiuose Rytuose eskaluojant Izraelio ir Palestinos konfliktui, Kiniją vis dažniau vilioja Taivano klausimą spręsti jėga. Juk Pekinas puikiai supranta, kad Vašingtonui bus be galo sunku susidoroti su trečiąja geopolitine krize.

„Jei prasidės karas, Jungtinės Valstijos pastebės, kad kai kurie labai svarbūs veiksniai netikėtai atsilieps prieš jas. Vienas iš tų veiksnių yra geografija“, - rašo Mitchellas.

 

Jis paaiškino, kad Kinijos atakos prieš Taivaną atveju JAV būtų sunku atremti šią ataką, nenutraukus paramos Ukrainai ir Izraeliui. Ir taip yra ne dėl to, kad JAV galia smunka, o todėl, kad visi trys frontai geografiškai yra nutolę, kitaip nei Kinija, Rusija ir Iranas, kuriuose kariniai veiksmai vyks tiesiogine prasme „greta vienas kito“.

„Blogiausias scenarijus yra karo eskalavimas mažiausiai trijuose tolimuose karo teatruose,“, - pabrėžė Mitchellas.

Žmonės ir pinigai

Kita problema – finansai. Kitaip nei, pavyzdžiui, Antrojo pasaulinio karo metais, kai JAV valstybės skolos ir BVP santykis išaugo beveik dvigubai – nuo ​​61 % BVP iki 113 %, šiandien JAV gali kariauti su skolomis, kurios jau viršija 100 % BVP. Kaip pažymėjo JAV Kongreso Biudžeto biuras ir kiti šaltiniai, tokia skolos suma gali turėti katastrofiškų pasekmių Amerikos ekonomikai ir finansų sistemai.

 

Mitchellas taip pat atkreipė dėmesį į žmonių aukas, kurias gali patirti JAV, nes kai kurie JAV priešininkai turi įprastinių ir branduolinių pajėgumų, galinčių pasiekti Ameriką. Be to, neatmetama teroristų veiklos banga Amerikos teritorijoje.

Išvada

„Jungtinės Valstijos turi dėti visas pastangas, kad pasiruoštų šiam scenarijui, tikėdamosi ne tik užkirsti kelią konfliktui, bet ir užtikrinti, kad amerikiečiai būtų jam pasiruošę jo atveju“, – daro išvadą Mitchellas.

Jo nuomone, geriausias variantas užkirsti kelią tokiam scenarijui – apginkluoti Ukrainą, Izraelį ir Taivaną tokiu lygiu, kad agresija prieš juos būtų neįmanoma. Be to, JAV turės sutvarkyti savo gynybos ir pramonės bazę.

„Padėtis tokia rimta, kad Vašingtonui gali tekti priimti Gynybos gamybos įstatymą ir pradėti perskirti dalį civilinės pramonės karinėms reikmėms“, – apibendrino Mitchellas ir pridūrė, kad prezidento Joe Bideno gynybos išlaidų mažinimas buvo klaida.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(7)
(23)

Komentarai (8)