„Sugrįžo karas. Turime labai mažai laiko.“ Vokietijoje skelbiama „karinė parengtis“  (2)

Vokietijos užsienio politikos tyrimų institutas skelbia neraminančią žinią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO šalys Europoje turi tik „nuo penkerių iki devynerių metų“ pasirengti galimam Rusijos kariniam puolimui aljanso teritorijoje.

Tokią išvadą neseniai paskelbtame tyrime padarė Vokietijos užsienio politikos tyrimų institutas DGAP.

DGAP Saugumo ir gynybos centro tyrėjai Christianas Möllingas ir Torbenas Schützas įsitikinę, kad laiko išvengti kito karo Europoje liko nedaug.

Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad Rusija jau per karą su Ukraina savo ginklų gamybą pavertė karo ekonomika.

„Po beveik dvejus metus trukusio karo Ukrainoje Rusijos kariniai pajėgumai yra didesni, nei rodo dabartinis suvokimas. Didžiausius nuostolius, kalbant apie personalą ir medžiagas, patyrė sausumos pajėgos“, - teigiama tyrime.

Tyrime, pavadintame „Kito karo prevencija“, teigiama, kad Vokietija ir NATO šiuo metu dalyvauja „lenktynėse su laiku“, siekdamos pagerinti savo gynybinius pajėgumus. NATO atgrasymo potencialas turi būti pakankamas, kad neleistų Rusijai apskaičiuoti sėkmingo puolimo prieš tokias šalis kaip Lietuva, Latvija ir Estija.

Möllingas teigia, kad šis tyrimas atitinka Vokietijos ginkluotųjų pajėgų, Bundesvero, naująsias gynybos politikos gaires. Lapkričio pradžioje Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius pristatė šalies gynybos tikslus Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms.

B. Pistorius pirmą kartą viešai pavartojo žodius „karinė parengtis“, apibūdindamas Bundesvero pertvarkos tikslus.

 

„Karas į Europą sugrįžo su žiauria Putino invazija“, - sakė Pistorius. - „Tai pakeitė grėsmių kraštovaizdį. Vokietija, kaip daugiausiai gyventojų turinti ir ekonomiškai stipriausia šalis Europos centre, turi būti Europos atgrasymo ir kolektyvinės gynybos pagrindas.“

Apskaičiuojant galimą NATO galimybių langą sukurti atgrasymo nuo karo priemonę, tyrime daroma prielaida, kad Rusijai pavyks įšaldyti konfliktą Ukrainoje. Tai suteiktų Kremliui laiko atstatyti savo sausumos pajėgas.

Tyrimo duomenimis, Vokietijos politinėje arenoje sustiprėjo nuomonė, kad Rusija, turėdama dabartinę ginkluotės gamybą, gali greitai atkurti savo sausumos pajėgas. Be to, Rusija galėtų tai padaryti taip, kad jos kovinė galia viršytų dabartinį NATO atgrasymo potencialą konvenciniame kare Europoje.

 

„Ekspertų ir žvalgybos agentūrų vertinimais, Rusijai reikia nuo šešerių iki dešimties metų, kad atkurtų savo kariuomenę iki tokio lygio, kad galėtų išdrįsti pulti NATO“, - teigia DGAP tyrėjas Möllingas.

Todėl NATO turi tik penkerius-devynerius metus persiginkluoti tiek, kad Rusijos puolimą būtų galima atremti.

Möllingas įspėja, kad Rusijos puolimas NATO teritorijoje nebegali būti atmestas: „Tai reiškia, kad nebėra klausimo, ar Vokietija ir NATO turi būti pasirengusios karui – klausimas tik kada.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(2)
(43)

Komentarai (2)