Pasirodė JAV strateginiai bombonešiai. Skelbiamas Rusijos smūgis  ()

Rusija vykdo organizuotas operacijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos operacija prie rytinės Suomijos sienos – tai Suomijos saugumo institucijų gebėjimo apsisaugoti nuo hibridinių grėsmių išbandymas. Taip savo savaitinėje ataskaitoje vertina nepriklausomas Rusijos politikos analizės projektas „R. Politik“.

Vertinama, kad Rusija šiuo metu stengiasi išsiaiškinti Suomijos išteklių ir pasirengimo silpnąsias vietas rytiniame pasienyje. Kartu manoma, kad operacija rytiniame pasienyje taip pat yra Rusijos reakcija į Suomijos ir JAV Gynybos bendradarbiavimo susitarimą (DCA).

„Iš tiesų Helsinkio ketinimas pasirašyti gynybos sutartį su JAV, pagal kurią į Suomiją gali atvykti JAV kariai, kariniai laivai ir lėktuvai, yra pagrindinė operacijos priežastis“, - rašoma „R. Politik“ analizėje.

Manoma, kad be gynybos sutarties, Rusija taip pat piktinasi Suomijos sprendimu leisti JAV strateginiams bombonešiams skraidyti jos teritorijoje.

Kaip trečiąją Rusijos veikimo rytiniame pasienyje priežastį „R. Politik“ nurodo Rusijos prezidento Vladimiro Putino „nusivylimą“ Suomijos prezidentu Niinistö. Pasak „R. Politik“ analitikų, Niinistö praeityje buvo „vienas iš nedaugelio Vakarų lyderių, kuriais jis [Putinas] žavėjosi“.

 

„Suomijos viešajai nuomonei ir užsienio politikai tampant vis labiau antirusiškai nusiteikusiai, [Rusijos] sprendimuose dėl Suomijos politikos dabar dominuoja saugumo tarnybos, tokios kaip FSB“, - rašo „R. Politik“.

Analizėje apibendrinama, kad Rusijos politika Suomijos atžvilgiu dabar, atrodo, perėjo prie labiau provokuojančios ir revanšistinės taktikos.

Panašų vertinimą pateikė ir JAV Karo studijų institutas (ISW), kuris neseniai paskelbtoje apžvalgoje mano, kad Rusijos tikslas – savo operacija sukelti sumaištį, siekiant destabilizuoti rytines NATO valstybes nares.

 

„Akivaizdi Rusijos hibridinio karo taktika Rusijos ir Suomijos pasienyje yra panaši į Rusijos ir Baltarusijos migrantų krizę Lenkijos pasienyje 2021 m., ir tikėtina, kad ja panašiai siekiama destabilizuoti NATO“, - savo ataskaitoje teigia ISW.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()