Skelbiama karo era. „Jei Rusija laimės, pasaulyje prasidės košmaras...“ (Foto)  ()

Agresyvesnė, nekontroliuojama Rusija ateityje sukels konfliktus, kuriuose dalyvaus JAV ir Europa, kels pavojų amerikiečių ir europiečių gyvybėms. Geriau sustabdyti Rusiją dabar.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žurnalistė Anne Applebaum rašo, kad Vakarai turi nugalėti Rusiją. Bet kodėl? Kodėl eiliniam Vakarų demokratijos piliečiui turėtų rūpėti nugalėti Rusiją? Ar jie neturi didesnių problemų namuose?“, – klausia buvęs Ukrainos ekonominės plėtros, prekybos ir žemės ūkio ministras, Pensilvanijos universiteto Ekonomikos departamento specialistas, Volodymyro Zelenskio administracijos patarėjas Timofejus Milovanovas.

Jis pateikia 10 priežasčių, kodėl Vakarai turi nugalėti Rusiją.

„Agresyvesnė, nekontroliuojama Rusija ateityje sukels konfliktus, kuriuose dalyvaus JAV ir Europa, kels pavojų amerikiečių ir europiečių gyvybėms. Geriau sustabdyti Rusiją dabar.

Daugelis gali rimtai nežiūrėti į šią grėsmę, tačiau jie turėtų kritiškai apmąstyti naujausią istoriją.

Daugelis žmonių, įskaitant mane, netikėjo, kad Rusija 2022 m. vasarį užpuls Ukrainą arba tai padarys tokiu mastu, arba, kad ji išnaikins ištisus miestus, kaip Mariupolį, nužudydama dešimtis tūkstančių civilių, arba susprogdins vieną didžiausių užtvankų Europoje arba paleis raketas, skriejančias 1000 kilometrų.

Anne rašo, kad dar praėjusią savaitę buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas 8 000 žodžių tekste pavadino Lenkiją „istoriniu priešu“, užsimindamas apie galimą invaziją. Putino keliama grėsmė išlieka nepakitusi nuo 2022 metų vasario.

Ši grėsmė gali „atvesti į naujos rūšies Europą, kurioje Lenkijai, Baltijos šalims ir net Vokietijai gresia nuolatinė fizinė grėsmė su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis prekybai ir gerovei“.

„Nuolat kariaujančios Europos idėja, kuri daugumai Vakarų žmonių atrodo neįmanoma, Rusijos prezidentui vis dar atrodo neįtikėtinai tikėtina“. Problema ta, kad Putinas turi priemonių įgyvendinti šią idėją ir tam tikra prasme kovoja su Vakarai keliais frontais.

Taigi, Rusijos grėsmių sąrašas yra daug didesnis. Jei Ukraina kris, tada:

  • JAV ir NATO patikimumas bus dar labiau pakirstas, kol jie negalės suvaldyti autoritarinio režimo.
  • Europoje kils neramumai ir ekstremizmas, kuriuos skatins Rusija.
  • Nestabilios naftos ir dujų rinkos bei išaugę pasauliniai konfliktai, kuriuos paaštrino Rusija, ir toliau kels ekonomines problemas, įskaitant infliaciją.
  • Rusijos propaganda ir politinis kišimasis gali dar labiau suskaldyti JAV ir Europos visuomenes ir pabloginti politinę disfunkciją.
  • Nugalėjus Rusiją galima išvengti daug sunkesnio konflikto, palyginti su Rusija, Kinija ar Iranu vėliau, kuris būtų daug blogesnis amerikiečiams ir europiečiams.

 

Bet ar Ukraina gali laimėti? Ar Vakarai ir Ukraina gali kartu nugalėti Rusiją?

Šiandien daug netikėjimo – kontrpuolimas nepavyko, Rusija stipri, aklavietė, Zelenskis vienintelis ir toliau tiki pergale... Bet tai ne naujiena.

Prisiminkite, kaip mažai kas tikėjo, kad Ukraina gali atsilaikyti ir išgyventi pirmosiomis invazijos dienomis. Kaip beveik niekas netikėjo, kad Ukraina gali susigrąžinti Chersoną ir Charkivą, ypač be didelio eskalavimo ir Rusijos smūgio po jos aneksijos.

Mažai kas tikėjo, kad Krymas gali būti užpultas arba Juodosios jūros laivynas susilpnės ir bus suvaržytas. Panašiai mažai kas tikėjosi Vakarų vienybės karinės ir ekonominės paramos ar sankcijų srityje. Taip pat nedaugelis tikėjo sėkmingu Ukrainos kandidatavimo į ES procesu.

 

Neįmanoma yra įmanoma.

Anne atkreipia dėmesį į daugybę paliaubų šalininkų, tačiau teigia, kad jų motyvai skiriasi. Kai kurie nesąžiningai siekia Rusijos pergalės arba Bideno pralaimėjimo. Kiti, turėdami gerų ketinimų, ginčijasi dėl Ukrainos daromos žalos apribojimą, tikėdami, kad Putinas neatsitrauks.

Neseniai keli geranoriški Ukrainos šalininkai pasiūlė sprendimą, panašų į Korėjos karą – užšaldyti sienas ties dabartinėmis fronto linijomis, o likusią Ukrainos dalį apsaugoti JAV saugumo garantijomis ir bazėmis, panašiai kaip Pietų Korėja.

Anne pateikia įtikinamą argumentą, kodėl šie pasiūlymai yra ydingi: „Svarbi tiesa ta, kad šis karas baigsis galutinai tik tada, kai pagaliau mirs Rusijos neoimperinė svajonė. Kaip prancūzai 1962 m. nusprendė, kad Alžyras gali tapti nepriklausomas nuo Prancūzijos, lygiai taip pat, kaip britai 1921 m. pripažino, kad Airija nebėra Jungtinės Karalystės dalis, rusai turi padaryti išvadą, kad Ukraina nėra Rusija.“

 

Straipsnyje pateikiami keli pasiūlymai, ką reikėtų daryti: didinti karinę gamybą Vakaruose, remti Ukrainą finansiškai ir kariškai, kovoti su Rusija įvairiuose frontuose už Ukrainos ribų. Tačiau svarbiausia yra pakeisti mąstymą.

Visiškai sutinku su Anne. Manau, kad Vakarų pasaulis pervertina tiesiogines karo išlaidas ir neįvertina siaubingų Rusijos pergalės Ukrainoje pasekmių.

Jei Rusija laimės, Europoje prasidės košmaras. Jei Rusijai pasiseks, ji paskatintų Kiniją įsiveržti į Taivaną ir plėsti savo galią, kurios nebeatgrasytų Vakarai. Rusija taip pat gali grasinti ir galbūt vėl pulti kitas kaimynes, tokias kaip Lenkija, Baltijos šalys ir Vokietija.

Tai sustiprintų pasaulinius autoritarinius Rusijos aljansus su Iranu, Venesuela, Sirija ir kt.

Smurto ir neramumų plitimas tęstųsi ir greičiausiai paspartėtų Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Europoje. Vakaruose gali plisti prorusiška ekstremistinė politika.

 

Padaugėtų skaldančios propagandos ir politinio karo.

Europos ekonominei integracijai ir klestėjimui būtų labai pakenkta turint agresyvią Rusiją, kuri keltų grėsmę sienoms.

Galiausiai būtų sumenkintas JAV, kaip gynybinio aljanso partnerės, patikimumas, pakenktų jos pasaulinei pozicijai ir santykiams.

Būsime kitokiame, daug mažiau saugiame ir daug labiau autoritariniame pasaulyje“, – rašo Timofejus Milovanovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(5)
(24)

Komentarai ()