„Esame per žingsnį nuo nelaimės.“ JAV artėja prie didelio karo, kurį gali pralaimėti  ()

Buvęs JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas įspėja apie pasaulinio karo galimybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV atsidūrė per žingsnį nuo pasaulinio karo, kurį gali pralaimėti. Taip teigia buvęs JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas A. Wessas Mitchellas žurnale „Foreign Policy“.

W. Mitchellas pažymi, kad šiuo metu JAV dėmesio reikalauja du rimti konfliktai strategiškai svarbiose teritorijose. Jo teigimu, tai suteikia Kinijai patrauklią galimybę ilgai lauktam lošimui dėl Taivano. Jis rašo, kad Kinija jau bando JAV Rytų Azijoje, puikiai žinodama, kad kilus trečiajai geopolitinei krizei JAV turėtų problemų.

Šį mėnesį Vašingtone JAV prezidentas Joe Bidenas susitiko su kolega iš Kinijos Xi Jinpingu. Pasaulio politikos profesorius Teivo Teivainenas „Iltalehti“ sakė, kad abiejų šalių diplomatijos tikslas – išvengti didelio karo.

Galimas Kinijos išpuolis prieš Taivaną šiuo metu JAV priverstų atsidurti keblioje padėtyje, jei J. Bidenas norėtų toliau remti Ukrainą ir Izraelį.

Jei kiltų karas, JAV pamatytų, kad kai kurie labai svarbūs veiksniai veikia prieš ją. Vienas iš šių veiksnių, Mitchello nuomone, yra geografija. Šiuo metu JAV ginkluotosios pajėgos nėra pritaikytos kovoti su dviem savo varžovėmis – Rusija ir Kinija – vienu metu skirtinguose žemynuose.

Savo dokumente M. Mitchellas pateikia blogiausią scenarijų, pagal kurį kariniai veiksmai vienu metu eskaluojami trijuose regionuose, o „ištemptos“ JAV kovoja kartu su trimis prastai aprūpintomis ir iš esmės beginklėmis sąjungininkėmis prieš didžiąsias pramonines valstybes.

 

Jis sako, kad taip yra ne todėl, kad JAV išgyvena nuosmukį. Taip yra todėl, kad JAV turi būti stiprios visose trijose vietose, tačiau kiekvienas iš jos priešininkų – Kinija, Rusija ir Iranas – turi būti stiprus tik savo regione, kad pasiektų savo tikslus.

„Toks karas pareikalautų nacionalinės vienybės, išteklių sutelkimo ir noro aukotis tokiu mastu, kokio amerikiečiai ir jų sąjungininkai nematė ištisas kartas“, – rašo jis.

„Pasaulinis karas nebėra tik teorinė galimybė, apie kurią diskutuoja politikos žinovai, ir šlapias karo šalininkų sapnas“, – sako jis. – „Tai reali ir nuspėjama, jei ne neišvengiama, galimybė.“

 

Mitchellas susirūpinęs ne vienas. Estijos užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelsonas socialinėje žiniasklaidoje pasidalijo Mitchello pranešimu. Jis baiminasi, kad Vakarai lunatikuoja į dar vieną didelį karą: „Argi istorija nėra mokytoja? Vis dėlto atrodo, kad daugeliui šiuolaikinių Vakarų lyderių istorija baigiasi kiekvienos naujos dienos pradžioje. Tačiau iki pasaulinės katastrofos mums trūksta vieno žingsnio. Ir tai ne klimato kaita.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()