Amerikietiška legenda. Ką „Humvee“ veikia Ukrainoje (Video)  ()

Paprastam žmogui „Hummer“ automobilis asocijuojasi su brangiu, kokybišku visureigiu, kuris yra laikomas statuso ženklu. Tačiau ne visi žino, kad „Hummer“ yra civilinė „Humvee“ automobilio versija, kurią plačiai naudoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Humvee“ (angl. High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) – keturių varomų ratų šarvuotasis automobilis, gaminamas „AM General“ kompanijos. Pagrindinė šių automobilių naudotoja yra JAV kariuomenė, tačiau jų turi ir kitų šalių kariuomenės. Po sėkmingo šio modelio panaudojimo Persijos įlankos kare, pasaulyje labai išpopuliarėjo panašūs civiliniai „Hummer“ automobilių modeliai.

„Humvee“ automobiliai turi daug versijų priklausomai nuo kovos pobūdžio ar kitų veiksmų. Šiuos automobilius naudoja personalo pervežimui, Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Judėjimas šiais automobiliais perveža ligonius ar teikia greitąją pagalbą vietoje, gali būti gabenami ir naudojami raketiniai užtaisai ar lengvesni ginklai.

JAV karinės pajėgos jau yra pradėjusios keisti šiuos automobilius naujesniais ir saugesniais modeliais: MRAP ir „Oshkosh L-ATV“ automobiliais.

Taktinės ir techninės charakteristikos

  • Varomieji ratai – 4x4;
  • Variklis – dyzelinis, V8 GM 6.2L (160 AG) arba V8 GM 6.5L (iki 195 AG);
  • Maksimalus greitis – 113 km/h;
  • Ilgis – 460 cm;
  • Plotis – 210 cm;
  • Aukštis – 180 cm;
  • Prošvaisa – 41 cm;
  • Ratų bazė – 330 cm;
  • Svoris – 2,68 tonos;
  • Krovininė galia – 2 tonos.

Amerikietiška legenda. Ką „Humvee“ veikia Ukrainoje?

Pirmąsias HMMWV transporto priemones Ukraina gavo iš JAV (modifikacijos M1097A2) dar 2001 m.

 

2015 metų kovo 11 dieną JAV patvirtino sprendimą aprūpinti Ukrainą neletaliniais ginklais. Visų pirma, tai buvo apie 230 HMMWV karinių transporto priemonių (200 standartinės konfigūracijos ir 30 sunkiųjų šarvuočių).

Prieš prasidedant plataus masto Rusijos invazijai, oficialiai patvirtintas 337 „Humvee“ perdavimas Ukrainai.

2022-2023 metais „Humvee“ dažnai patenka į pagalbos paketus Ukrainai – tiek iš JAV, dovanojančių šimtus HMMWV, tiek iš mažesnių šalių, iki pat Liuksemburgo. 2023 m. pavasario duomenimis, ginkluotosiose pajėgose jau buvo daugiau nei 2000 „Humvee“.

2022 m. „AM General“ modifikavo „Humvee“, kad šis galėtų paleisti „Switchblade“ dronus. „Humvee Sabre Blade“ variantas gali gabenti 10 „Switchblade 600“ dronų ir 14 mažesnių „Switchblade 300“ transporto priemonės gale. Be to, automobilyje yra bepiločių orlaivių paleidimo įrenginys ir bokštelis su antidronų sistema (elektro-optinės ir infraraudonųjų spindulių kameros, radaras ir 40 mm automatinis granatsvaidis).

 

Be oficialių „Humvee“ modifikacijų, Ukraina naudoja daugybę savo sukurtų, pagrįstų JAV karinėmis transporto priemonėmis. 2023 m. spalį ginkluotųjų pajėgų kariai HMMWV pademonstravo suporuotą su „Stugna-P“.

Dar viena Ukrainos naujovė – savanorių iš Vinycios ant HMMWV sumontuotas raketų paleidimo įrenginys. Viena iš įmonių per metus jau sukūrė 40 kompaktiškų priešlėktuvinių pabūklų pikapų pagrindu. Spalį pirmą kartą tokios sistemos baze tapo grynai karinė transporto priemonė – „Humvee“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()