Prarandamas kilometro nuotolis. Artilerijos darbo ypatumai žiemą  ()

Žiemos šaltis gerokai apsunkina artilerijos darbą. Ir problema – ne tik ledinės sąlygos ar pelkės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienos brigados artilerijos karininkas „24-ajam kanalui“ paaiškino, jog blogiausia žiemą yra tai, kad šaltuoju metu sumažėja šaudymo nuotolis.

Kaip artilerija dirba žiemą?

Gynėjas aiškino, kad esant šaltam orui, patrankos praranda galią dėl parako užšalimo.

„Iš viso dėl šalčio artilerija savo šaudymo diapazone gali prarasti iki 1 kilometro atstumą. O artilerijai tai yra daug“, – aiškino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas.

Antra problema yra ta, kad per šalčius ginklai tampa daug mažiau manevringi. Pavyzdžiui, jei tai velkama haubica, ją vilkti labai sunku. O kareiviams persikėlus į naujas pozicijas, pabūklai turi būti dalinai įkasti, norint juos paslėpti. O kasti sušalusią dirvą labai sunku.

Negana to, pareigūno teigimu, šaudant ši haubica pajudės ir įsigilins į gruntą. O jei reikia persikraustyti į kitą vietą, tuomet sunku ją ištraukti iš užšalusios žemės – reikia sunkios technikos, tokios kaip „Ural“ ar „KamAZ“. Ir tai visada pritraukia dėmesį.

Panaši situacija ir su savaeigėmis artilerijos sistemomis. Taip pat po savaeigiais ginklais reikia iškasti bent nedidelę įdubą – ten tikrai kaupsis vanduo, kuris per šalčius užšals. Tada įrengimas įšals lede.

 

„Tada paprasčiausiai negalėsi pajudėti ir net jei galėsi, paliksi ten sustingusius pėdsakus“, - pasakė artileristas.

Koks yra blogiausias oras šarvuotoms mašinoms?

Šarvuotoms mašinoms ir dronams nepalankiausios oro sąlygos yra rudens vidurys arba pavasario atšilimas. Šis laikotarpis yra susijęs su didele drėgme ir dažnomis pelkėmis. O pelkė gerokai sumažina šarvuotų transporto priemonių, įskaitant ir ratines, pravažumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(5)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: