Rusija dabar priekyje. Europai gresia „išvysti statinės dugną“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2023-12-12 14:56
Ukrainai buvo pasiūlyta pagrinde tai, kas viršijo pasirengimo gynybai reikalavimus - kas nurašyta, ko nereikia pačių daliniams, arba ko prisipirko per daug. NATO turi 12k tankų TARNYBOJE. 3400 naikintuvų, 8600 atakos sraigtasparnių! Artilerijos sviedinių kiek NATO tiksliai turi niekas nežino, bet iš tos dalies kiek žinoma, tai jau per 20 milijonų. Čia be JAV. O JAV visko daugiausia turi. Pietų korėja turi keliasdešimt milijonų. Ne į tuščias bačkas NATO žiūrės, o išsivalys sąvartynus ir tada iš aktyvaus rezervo žiūrės ką atiduoti bei kaip aktyvų rezervą papildyti. Realiai iš aktyvios tarnybos Ukraina nieko negavo, nebent ką nurašė ir pakeitė ar tuoj pakeis nauja technika. Čia Zelenskio bairis, apie tai, kad maskoliai nelaimi karo prieš NATO, bet NATO dar neatvyko, yra puikus pavyzdys.
Benediktas 2023-12-12 23:54
O Ukrainą jau nurašei. Viskas ok su tuo? Jei tiek daug visko turi, tai kodėl nesiunčia į Ukrainą? Kur tada politinė valia?
donatasv 2023-12-13 03:26
Aš ir tokios nuomonės kaip immortal. Turi vakarai pakankamai, kad ruskelis tyliai rūkytų kamputyje. Kodėl neduoda Ukrainai čia jau kitas klausimas. Valstybių daug ir kiekviena su savais strateginiais planais. Supranta rizikas ir kiekvienas žiūri savo saugumo. Užsiveš naujos ginkluotės seną gal vėl pradės atidavinėti. Bent jau iš politikų šnektų galima bandyt daryt išvadas, kad vakarai nesuinteresuoti apgint visos Ukraina duodant ginklų, labiau mes pastatysim gamyklas gaminkitės patys pelno dalį mes pasiimsim, o jūs ten bandykit atkovot teritorijas kurias praradot 2014. Jeigu nenorit derėtis. Gal dar ir putino pakalikai savo įtaką daro, plius baimė eit iki galo sudrožiant ruskelį, daug faktorių įtaką daro. Nėra vieno ir nenuginčijamo. Europa aplamai vaidina didelį žaidėją tarptautinėje arenoje, nors realybėje bando atsiribot nuo visų šitų kovų dėl įtakos zonų. Slenka išpaskos amerikai, nors jau povaliui pradeda suprast, kad tai bloga strategija žiūrėdami į trumpą.
Benediktas 2023-12-13 06:43
Leidimas Ukrainai praleimėt - tolygu NATO impotencijai. Kur tas blogio ašies naikinimas, tarptautinės tvarkos atstatymas? Kas atstattinės tą tarptautinę tvarką, sienų suverinitetą? Ukraina pati nesugebės to padaryti: ekonomika sunaikinta, karinė pramonė negali konkuruoti su Rusijos. Kur supratimas, kad Ukrainos pralaimėjimas 10x pablogins rytinio NATO apgynimą. Ar vokiečiai mobilizuosis kariaut prieš ukrainiečių mėsos šturmus ar spės pasigamint visko, ar jau daug investavo į karinę pramonę iš tų žadėtų 100 mlrd. Girdėjau, kad nelabai. Norėtųsi jau praktikoje pamaytyt, kad NATO daro viską, kad Ukraina laimėtų šitą karą. Kol kas JAV Meksikos siena svarbesnis strategiškai klausimas, o Europai - įprastinis gyvenimas, lyg karas Ukrainoje nevyktų - neištesėjo ES sviedinių tiekimo pasižadėjimo - vietoj milijono, tik kažkur 350K pristatė. Putinas karui nuo žmonių nurėž viską, kike reiks, o kiek ES valdžios pasiruošę nurėžti nuo kitų sričių karinėms reikmėms, kad Ukraina laimėtų karą ir kad patys pasiruoštų galimam savo karui?
immortallt 2023-12-13 08:29
Benediktas, ar aš nurašau Ukrainą? Straipsnis apie tai, kaip NATO sandėliuose nieko neturi. Aš sakau, kad sąvartynuose tik kas veikia išsivalė. Iš dalies. JAV vis dar stovi karinių lėktuvų sąvartynai, kur galėtum prikelti dar gyvenimui. Ten šimtais skaičiuojami atakos lėktuvai + pagalbiniai. Aš statyčiau, kad tiesiog intereso trūkumas, kad būtų užbaigta greičiau. Politikai negaus daugiau rinkėjų balsų, jei tą karą pavyks pabaigti Ukrainos naudai, bet praras balsus, jei išleis pinigų. Kas būtų Ukrainos laimėjimas? Maskoliai dengia atstatymo kaštus ir žemes grąžina - mažai tikiu, kad tai įmanoma. Geriausiu atveju teritoriją visą atsiims. Nėra ko ten nuo tų žmonių rėžti. Vidutinė pensija ~220 Eur, o išlaidos tik iki 30% mažesnės, nei Lietuvoje. Vidutinė alga tik ~ 650 Eur. Karui biudžetas ir taip didžiąją dalį sudaro. Iškastinio kuro gavyba ir pardavimai apimtimis kritę, ir panašu, kad pinigus, kuriuos gauna iš naftos išleidžia viską, neatsideda naujų gręžinių įrengimui. Tai reiškia, kad finansiškai nebus pajėgūs naujus gręžinius daryti. Dar va, žiema tik prasideda, dujų kainos rinkoje kritusios palyginus su tuo kas buvo anksčiau, o naftos kainos pradėjo kritimą. Rinkos rimsta, tai reiškia gaus mažesnes kainas iš tų šalių, kurios dar perka. Net jei visgi galų gale kažkaip laimi karą, maskoliai nebeturėtų pajėgumų pulti kitos didesnės šalies, nes elementariai nebeturi jie technikos atsargų, amunicijos ir pan. turbūt net pusės. Gamybos paleisti realiai nesugeba.
Benediktas 2023-12-13 08:39
Jei leidžia Ukrainai pralaimėt - visiškas NATO fiasko - nesvarbu, kad jau paskui tai patys save ginsis, paskui jau parodys, jei reiks. Tai jau būtų savo padėties susi*ikimas. Tikrai turi galimybę padaryti, kad Ukraina laimėtų. Aš apie valią ir kalbu - jos beveik nėra, nors galimybės NATO yra. Kas iš tų milijonų sviedinių, jei jie nenaudojimi pagal paskirtį. Tipo, jei Ukraina ne NATO, tai mums niekas nepablogėja. Pablogejas viskas, labai pablogeja, tiek karine prasme, tiek geopolitiskai.
immortallt 2023-12-13 09:43
Taip, valios nėra, bet ne karinės galios ar ekonominės galios. Realiai vakarai nekariauja ir neremia Ukrainos, kiek galimybės leidžia. Remia tiek, kiek netrukdo įprastam gyvenimui. Ir valia pasikeistų, jei būtų tiesioginė konforntacija su NATO nare. Benediktas, mums, tai ne Lietuvai, o kokiam amerikiečiui, prancūzui ar ispanui kas pasikeitė?
Benediktas 2023-12-13 10:03
Kas jiems pasikeis, kai Ukraina pralaimės? Kažkurį laiką niekas nepasikeis, atrodys, kad niekas nepasikeitė, gal net atpigs kuras. Apart, kad rytinė Europa pradės jų nekęsti. O paskui reiks pasiimt ginklus ir eit į karą patiems arba jų vaikams. Tik kariaut reiks ne tik su Rusija, bet ir Ukraina, Kinija, Š. Korėja, Iranu, Venesuela ir t.t.. Ir tada viskas kainuos daug daug brangiau. Ir ne tik pinigais, bet ir gyvybėmis. Tam ir yra politikai, kad žmones informuotų apie pasekmes ir aiškintų, kodėl geriau dabar remti Ukrainą.
donatasv 2023-12-13 10:23
Įstojimas į nato bus didžiausias Ukrainos laimėjimas. Be to tai tik laiko klausimas, kada ruskelis ateis vėl. Tarkim atsitrauke ruskelis iki 91 sienų ir ką? Atakuoja Ukrainą ir toliau iš savo teritorijų. Kas belieka? Kurt buferine zoną ir atimt dalį ruskio teritorijų, kad apsisaugot? Įstojus į nato Ukrainai yra garantas, kad išliks. Tada belieka laukt rėžimo kapituliacijos ir už sankcijų nuėmimą teritorijų atidavimo. Jei ruskis neleis įstot į nato tai saugaus rytojaus Ukraina niekad nepasieks. Be es ir nato tik laiko klausimas kada ruskelis vėl Ukrainoje prakiš prorusišką valdžią.
immortallt 2023-12-13 11:17
Benediktas, tau manęs įtikinėti nereikia. Aš sakau kokios problemos - žmonės trumparegiai, idiotai, ir mato naudą sau tik čia ir dabar. Jiems nerūpi, kad po kelių metų šimteriopai atsiims. Politikai nėra tam, kad pakeistų žmonių natūrą. Suformuluoti, kas konkrečiai bus blogai po 10 metų, kad būtų neginčijama yra neįmanoma. Į bet kokius bandymus apeliuoti į sveiką protą, kad gero nelauk - nepadės, jiems svarbu kad už šildymą vakar gavo sąskaitą 2x didesnę, nesvarbu, kad už 10 metų galbūt jų namų vietoje bus duobė, nes duobės po 10 metų nejaučia, o šildymo sąskaitą jaučia čia ir dabar, negalės nusipirkti naujausio iPhone'o ar pasiimti dviejų didelių latte su migdolų pienu ir sirupiukais bei po to burbulinės arbatos už 8€.
Benediktas 2023-12-13 11:27
Ok, žmonės nesupranta, bet turi būti politikų, kurie galėtų net savo karjerą paaukoti dėl teisingų spredimų, nes turi valdžią rankose. Su žmonėmis rekia dirbti per media. Aišku Zelenskis su nuline vidaus politika jiems nepadeda. Kaip suprantu, nėra valdžiose Vakaruose tokių politikų, kurie turi svarų žodį ir moka liaudžiai paaškinti. Nėra autoritetų. Trampas - autoritetas, kuris šenka kandžiai ir populistiškai ir nori izoliuot Ameriką nuo išorinio pasaulio ir įvest diktatūrą Amerikoj. Mažai vakaruose vienybės ir supratimo, galvojau, kad jo yra daugiau. Kalbėt visi moka, ypač JAV: Putinas žudikas, blogio ašis, bet Meksikos siena svarbiau.
immortallt 2023-12-13 12:09
„Saugumo pagalba Ukrainai lieka patikima investicija į mūsų nacionalinį saugumą. Ji sulaiko nuo galimos agresijos kitose pasaulio dalyse, kartu stiprina mūsų gynybos pramonės bazę ir kuria aukštos kvalifikacijos darbo vietas Amerikos žmonėms“, – teigia Pentagonas, kurį cituoja „Unian“. Va visas problemas neblogai reziumuojanti citata. Bando grįsti, kad amerikiečiams gerai, nes darbo vietas kuria ir priešus užsienyje kiti prilaiko. JAV Zelenskiui vidaus politikos atžvilgiu, ypač dėl korupcijos ir skaidrumo, priekaištų neturėjo. Dar nesenai ieškojau. Liaudžiai paaiškinti... Kai trečdalis liaudies moka tik baubti, dar trečdalis į baubimą kartais kažką išgirsta, tai negali logiškai paaiškinti, kad kovoji dėl ateities. Ateitį jie supranta kaip sapną. Pavyzdys pas save, aiškini visiems ilgai, kad reikia elektros gamybą vystyti AEI, kad pigiausia alternatyva. Duria pirštu, tai kad dabar už elektrą vidutiniškai mokame 42€/MWh, o kad statytų reikia 3€/MWh paramos. Kam remti, kai nieko nedarant pigiau. Aiškini, kad neveikiant elektros jungčiai, esant problemų su rytais ar brangstant dujoms neturėsi tų 42€/MWh nė iš tolo. Nu ir nevyksta nieko. Rezultatas, dabar 100-120€/MWh elektros kaina normali, kai 45€/MWh buvo per brangi. Vien tiek kiek vartotojų elektrai remti išleista pinigų, būtų užtekę paremti pastatyti tiek AEI elektros gamybos prieš 3-5 metus, kad nuo pat karo pradžios elektros kaina iš esmės nebūtų reikšmingai pasikeitusi ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje. Vietoje to vis dar verkiama, kad va AEI subsidijuoja, kaip baisu pinigus švaisto. Kad iškastinio kuro vartojimą prasubsidijavo keliolika kartų daugiau per keliolika kartų trumpesnį laiko tarpą, ir dar vartotojai iš kišenės 2-3x daugiau sumoka subsidijuojant iškastinio kuro energetiką toliau - visiems priimtina. O tikiesi, kad čia maskolių įtaką saugumui kažkur už 1000+km kažkas po 10 metų suprastų. Jie nesupranta po 2 metų įtakos kišenei, kuri jau įvyko.
Benediktas 2023-12-13 12:17
Demokratai negali viešai sakyti, kad Zelenskis nieko nedaro ir yra korupciją Ukrianoje, bei ne efektyviai viskas veikia, nėra būtinų reformų, nes tada tiek žmonės nesupras, tiek Respublikonai užpjaus, kam Ukrianai duoda pinigus.
donatasv 2023-12-13 12:38
Su žmonėmis ir nuomonių formavimu dirba tiek viena tiek kita pusė. Atsimerk ir pamatysi JAV kaip bidenas paaukos savo karjerą dėl savo užsibrėžtų tikslų. Zelenskis dirba tiek su vidine politika tiek su išorine ir labai daug tik jo politika niekur neveda. Turėjo svajonių įstot į nato sprogo kaip muilo burbulas, turi svajonių atsiimt teritorijas nu čia galbūt bet kas poto? Liksi su teritorijoms bet lauksi kito maidano ir naujo karo vos tik Ukrainos žmonės pradės spausti jungtis į sąjungas? Visi kas bent šiek tiek masto, supranta kokia kebli situacija ir investuot į Ukrainą kuri bus skaldoma karo, ruskio įtakos, nenori nes investicijos į balą. Tam kad būtų stabilu reikia tvirto saugumo garanto, o tai pasaulyje yra 5 nato straipsnis. Visa kita tik šakėmis ant vandens parašyta. Po laisvės atgavimo rožinių svajonių pilna Ukraina jau pasimovė ir neįstojo į nato, dabar aklo zelenskio nesuvokimas, kad su karu pasienyje niekas.jo neims į nato veda link to pačio.
immortallt 2023-12-13 13:56
Benediktas, respublikonų tikslus ir ko jie siekia geriausiai parodo jų dabartinė pozicija - jie ne prieš paramą Ukrainai. Tai net nėra dabar derybų klausimas. Jie pritars paramai Ukrainai, jei duos tai ko nori imigracijos politikoje. Realiai tai šantažas - atveža į ligoninę, nes koją nuplėšė, prisiųsime, bet jei pasirašysi čia, kad 20% savo pajamų atiduosi chirurgui likusį gyvenimą. Nesutinki - artimiausia ligoninė už tokio atstumo, kad koja nebebus tinkama prisiūti. Ir tada aiškini, kaip neetiška koją prisiuvinėti ir visa kita, bet jokių problemų kojos prisiūti neturi, jei 20% atiduodi. Na ukrainiečiams dar saugumo garantas yra naftos ir gamtinių dujų paklausos kritimas, nes tada nebeturės pinigų jėgos struktūroms esamoms išlaikyti, tai turės bėdų savo oficialias teritorijas išlaikyti.
donatasv 2023-12-13 14:12
Iki to dar dagyventi reikia. Tai nėra kelių metų klausimas. Jei sugebės kažkokią rimtesnę pažangą padaryt tai bus 2040/2050 metai. Su saule ir vėju judam neblogai, o vdv atsisakymas netoli 0. Senųjų elektra varomų mašinų po 10 metų eksplotacijos baterijos ties nudvėsimo riba, kai pradės eit auto su šios kartos baterijomis (aušinimas/šildymas) bus matyt koks bus likutis.
immortallt 2023-12-14 08:53
Jei sugebės rimtesnę pažangą padaryti? 2022 m. AEI elektros energija ES sudarė 39%. 2012 m. AEI elektros energija sudarė 25,1%. Dar reikia nepamiršti, kad 2022 m. 22% elektros buvo pagaminta atominėse (taip, sumažėjo Vokietijos gamyba). Iš to likučio grubiai 39%, tik pusę sudaro gamtinės dujos, kitą pusę anglys, dažniausiai vietinės. Lyginant su 2020 m. neatrodo didelis skirtumas, nes 2020 m. elektros paklausa buvo stipriai kritusi, todėl AEI dalis santykinai paaugo dėl to, kad tiesiog mažiau iš iškastinio kuro gamino. AEI diegimo sparta per tą laikotarpį vis didėjo, ypač 2022 m. buvo šuolis, kuris persimes ir į laikotarpį iki 2030 m., kai daugelis šalių priartės prie 100% iš AEI. Kodėl? Nes žiauriai pelninga ir riboja plėtrą tai kiek įrangos spėja pagaminti ir baimė, kad per daug pristatys visi ir kaina nukris žemiau pelningos. Net jei nebūtų AEI diegimo paspartėjimo, tai 100% AEI elektroje (kartu su paklausos augimu) pasiektume per ~15 metų. Kadangi paspartėjimas akivaizdus, tai sakyčiau per 10 metų su GD likučiu balansavimui, kol išsispręs per kitas technologijas/sektorius ir jungtis.