„Ant kortos pastatyta viskas“. JAV ir Ukraina kuria naują karo strategiją 2024-iesiems  ()

Amerikos vyriausybės pareigūnai baiminasi, kad 2024-aisiais gali pasikartoti 1916-ieji Pirmojo pasaulinio karo metai. Tačiau jie pasiruošę naujais metais kartu su ukrainiečiais parengti naują veiksmų planą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-13 „Ant kortos pastatyta viskas“. JAV ir Ukraina kuria naują karo strategiją 2024-iesiems  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 11 dieną grupė „The New York Times“ žurnalistų tyrė naujos Rusijos ir Ukrainos karo strategijos kūrimo procesą, prie kurio dirba JAV ir Ukrainos kariuomenė.

Pastebėta, kad Ukrainos ir Amerikos valdžios pareigūnų bei kariuomenės šios strategijos vizija skiriasi. Apie naujojo karo etapo vizijos skirtumus kalbama leidinio straipsnyje.

Autoriai apibūdino dabartinę karo veiksmų padėtį, nurodydami, kad ginkluotosioms pajėgoms nepasiekė apčiuopiamos sėkmės išlaisvinant Rusijos okupuotas teritorijas. Be to, kyla grėsmė, kad 2024 metais karinė parama Ukrainai kiek sumažės.

Atsižvelgdami į tai, Amerikos vyriausybės pareigūnai siūlo sutelkti dėmesį į gynybą. Jie baiminasi pralaimėti karą su Rusija, pabrėždami, kad „statymai didžiuliai“. Su jų nuomone nesutinka ukrainiečiai, pasiruošę įgyvendinti „labai drąsius“ planus.

Karas 2024 metais – detalės

Straipsnyje priminta, kad į Kijevą turi atvykti „trijų žvaigždučių amerikiečių generolas“, kuris vietoje dalyvaus kuriant naują karo strategiją. Prie to dirbama bus dar mėnesį – iki 2024 metų sausio. Po to pagrindinės koncepcijos bus išbandytos per karines pratybas Vysbadene, Vokietijoje, rašo žurnalistai.

JAV strategija yra „konservatyvi“, kurios metu pagrindinis dėmesys bus skiriamas teritorijų gynybai. Tuo pačiu metu reikės stiprinti įtvirtinimus, „nepertraukiant tiekimo ir pajėgų ištisus metus“.

 

Ukrainos valdžia turi „nerealių lūkesčių“, rašo žurnalistai, remdamiesi Vakarų pareigūnais. Ypač atrodo, kad jie nesuvokia, kad JAV tikrai negalės teikti karinės pagalbos ankstesniu lygiu. Be to, pasaulis tiesiog neturi milijonų sviedinių, reikalingų Ukrainos karui vykdyti.

Todėl amerikiečiai siūlo Ukrainai sutelkti dėmesį į gynybinių įtvirtinimų kūrimą ir savo ginkluoto potencialo stiprinimą. Tada yra vilties, kad 2025 metais Rusija pradės į tai atsižvelgti ir bus pasirengusi deryboms.

Ukrainos strategija aktyvesnė. Visų pirma norima sustiprinti atakas iš žemės, taip pat iš oro, naudojant tolimojo nuotolio raketas. Ukrainiečiai nurodo sėkmingus smūgius Krymui, sandėliams ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų karinėms bazėms. Ukrainos kariuomenė „ieško kūrybiškų būdų, kaip išvesti Rusiją iš pusiausvyros“. Žurnalistai negavo detalių apie kariuomenės planus. Cituotas tik aukšto rango kariškis: jis juos pavadino „labai drąsiais“.

 

Tuo tarpu amerikiečiai atkreipia dėmesį, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pagrįstai tikisi, kad Ukraina ateityje sulauks mažiau pagalbos iš Vakarų. Anot diktatoriaus, „jei Ukrainai pritrūks NATO pateiktos amunicijos, Rusija laimės po kelių dienų“.

JAV jie baiminasi, kad jei amerikiečių nebus klausoma, galime tikėtis „1916-ųjų, daugiausiai aukų nusinešusių Pirmojo pasaulinio karo metų“: žuvo daug žmonių, o pokyčiai fronto linijoje buvo minimalūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(5)
(37)

Komentarai ()