Rusija smogė Kyjivui S-400 sistemomis. Kas žinoma apie šias 48N6 raketas  (4)

Rusų raketų sistema S-400 yra skirta oro gynybai, tačiau Rusija taip desperatiškai nori naikinti Ukrainą, kad net šios raketos yra pritaikomos antžeminiams taikiniams naikinti. Ukrainos Prezidentūros vadovas Andrijus Jermakas pranešė, kad ankstų gruodžio 13-osios Rytą Kyjivas buvo atakuotas 48N6 balistinėmis raketomis, paleistomis S-400 sistemomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

S-400 yra raketų sistema, galinti naudoti kelis skirtingus raketų tipus. S-400 tarnybą pradėjo 2007 metais ir per tą laiką rusai paruošė kelias modifikacijas. S-400 raketos yra brangios, todėl jos antžeminiams taikiniams atakuoti naudojamos retai. Tačiau Rusija labai nori kuo stipriau atakuoti Ukrainą, todėl pasitelkia visas priemones. Anksčiau įvairūs objektai Ukrainoje ne kartą buvo atakuojami S-300 sistemomis.

Dabar, gruodžio 13 dieną, buvo pranešta, kad ankstų rytą Kyjivą atakavo net 10 balistinių raketų, kurias paleido S-400 sistemos. Visos jos buvo numuštos, bet krentančios nuolaužos vis tiek padarė žalos. Net nestebina tai, kad nukentėjo gyvenamieji rajonai.

Ukrainos Prezidentūros vadovas Andrijus Jermakas atskleidė, kad rusai Kyjivą atakavo perprogramuotomis raketomis 48N6. Tokia raketa sveria 1,84 t ir turi 180 kg kovinę galvutę. Be  to, kadangi tai yra balistinė raketa - ji skrenda balistine trajektorija - ji pakyla labai aukštai ir tada neria link taikinio 2,8-4,8 metrų per sekundę greičiu. Dėl šių priežasčių numušti balistines raketas yra daug sunkiau nei sparnuotasias, kurios tėra žemai skrendantys nepilotuojami orlaiviai.

48N6 raketos turi kelias modifikacijas ir Jermakas neatskleidė kokias tiksliai raketas į Kyjivą leido rusų S-400 sistemos. Obozrevatel.com rašo, kad jų veikimo nuotolis yra iki 240 km, bet kai kurios 48N6 tipo raketos (48N6E2) lekia 200 km, kitos - dar mažiau. Didžiausias problemas kelia ne jų veikimo nuotolis - visi ir taip žino, kad Rusija naudoja ilgo nuotolio ginklus - o didelė kovinė galvutė ir nuolaužos, kurios net numušus raketą yra labai pavojingos. Dėl to ukrainiečiai visada yra primygtinai raginami neignoruoti perspėjimo signalų ir slėptis priedangose.

 

Kodėl Rusija naudoja oro gynybos raketas Kyjivui atakuoti? Na, atsakymas paprastas - nes jų turi labai daug. Jie turi tūkstančius tokių raketų, kurios gali būti perprogramuojamos antžeminiams taikiniams naikinti.

 

2023 metų sausį JAV „Jamestown Foundation“ analitikai pažymėjo, kad Rusijos karinė pramoninė per metus pagamina kelis kartus daugiau priešlėktuvinių raketų nei sparnuotųjų raketų. Priešlėktuvinės raketos, žinoma, yra naudingos, bet kadangi Ukrainos dronai Rusijoje pasirodo retai ir apskritai Rusijos teritorija nėra puolama, Rusijai jas geriau panaudoti kaip įprastas balistines raketas antžeminiams taikiniams Ukrainoje naikinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(16)
(-2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (4)

Susijusios žymos: