Paaiškėjo tiesa. Kodėl rusai vis dar palaiko kraugerišką karą?  ()

Rusijos gebėjimas atsispirti sankcijoms ir atremti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą prisidėjo prie visuomenės palaikymo karui ir V. Putinui padidėjimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karą prieš Ukrainą vis dar palaiko 73% rusų, o asmeninis Rusijos prezidento Vladimiro Putino reitingas siekia 80%. To priežastis – Rusijos vyriausybės politikos ir Vakarų atsako į karą derinys.

Tai teigiama „The Economics Times“ straipsnyje.

Medžiagoje rašoma, kad V. Putinas paskelbė apie planus dalyvauti 2024 m. prezidento „rinkimuose“ ir beveik neabejotinai juos laimės. Jis vadovavo Rusijai 24 metus, o apklausos rodo, kad karas prieš Ukrainą sustiprino paramą jam.

Rusijos Levados centro rugsėjo mėnesį atliktos apklausos apie rusų požiūrį į karą Ukrainoje rezultatai rodo, kad okupantų veiksmams pritaria 73% respondentų – tiek atsakė „taip“ arba „tikrai taip“.

Straipsnio autoriai pažymėjo, kad 2022 metų pabaigoje Rusijos Federacijoje sumažėjo parama tiek karui, tiek V. Putinui. Taip yra todėl, kad rudenį Rusijos valdžia pradėjo plataus masto mobilizaciją, reaguodama į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sėkmę, iš pradžių netoli Kyjivo, o paskui prie Charkivo. Kad išvengtų šaukimo į šaukimą, daug jaunuolių išvyko iš Rusijos.

Be to, rusų kariai traukėsi iš savo placdarmo vakariniame Dniepro upės krante Chersono srityje. Rusų susirūpinimas situacija paveikė apklausų rezultatus tuo laikotarpiu.

Pastebima, kad Rusijos valdžios nepakantumas visuomenės pasipriešinimui karui ar V. Putinui turi tam tikrą įtaką apklausų rezultatų gerėjimui. Okupantų pralaimėjimas Ukrainos vasaros kontrpuolimo metu taip pat neabejotinai padidino Rusijos pasitikėjimą. Be to, fronte žuvusių rusų karių skaičius tebėra akylai saugoma paslaptis.

 

„Tačiau, kaip sužinojau 2023 m. lapkritį viešėdamas Maskvoje ir Riazanėje, ypač daug vyresnio amžiaus rusų – iš skirtingų visuomenės sluoksnių – išreiškia nuoširdžią paramą karui ir savo prezidentui. Kodėl? Atsakymas į šį klausimą iš dalies slypi Rusijos vyriausybės ir Vakarų reakcijos į karą politikos derinyje“, – pabrėžė publikacijos autorius.

Daugelis rusų priima vyriausybės aiškinimą, paaiškinantį karo priežastis. Jis nebėra toks, koks buvo 2022-ųjų vasarį, bet virto kažkuo didesniu ir egzistenciškesniu.

Taigi, prasidėjus plataus masto karui, Rusijos Federacija jį pateisino gindama rusų teises Donbase ir užkirsdama kelią tolesniam NATO veržimuisi į buvusią sovietinę erdvę. „Denacifikacija“ taip pat buvo susieta su šiais tikslais.

Etninių rusų teisių gynimas Rytų Ukrainoje buvo tam tikru mastu suvoktas Rusijos gyventojų karo pradžioje. Tačiau NATO plėtros grėsmė tuomet galbūt nebuvo toks stiprus karo argumentas, kaip neseniai pasirodžiusi Rusijos idėja, kad veidmainiški Vakarai planuoja „panaikinti“ politinę ir ekonominę valstybės galią.

 

Pinigai taip pat vaidina svarbų vaidmenį palaikant karo paramą. Taigi Rusijos vyriausybė padidino karių atlyginimus, kad išlaikytų moralę. 2022 m. rugsėjo mėn. minimalioji mėnesinė alga sutartimi dėl karo tarnybos buvo tris kartus didesnė už šalies vidurkį. O birželį Rusijos vyriausybė paskelbė karių atlyginimus padidinsianti 10,5 proc.

Straipsnyje pažymima, kad „savo veiksmais Vakarų valstybės padėjo Rusijos vyriausybei lengvai atkreipti dėmesį į Vakarų veidmainystę. Vakarų parama Izraelio karui Gazoje dar labiau pabrėžė, kad ypač Jungtinės Valstijos turi tam tikras taisykles jų draugams, o kitas – priešams“.

 

Be to, Vakarų bandymai izoliuoti Rusiją ekonomiškai ir kultūriškai paskatino Rusijos valdžią lengviau parduoti visuomenei savo propagandą, kad Vakarai nori „atšaukti“ Rusijos Federaciją.

„Tuo pačiu metu kai kurių Vakarų vyriausybių klaidos taip pat padėjo Rusijai lengviau parduoti naratyvą, kad ji kovoja su fašizmu Ukrainoje. Neseniai įvykęs Jaroslavo Gunkos fiasko Kanados parlamente buvo propagandinė dovana Rusijos vyriausybei“, – rašoma medžiagoje.

Autorius priduria, kad situaciją apsunkina tai, kad Vakarai apie Ukrainos dalinius minėjo, kaip teigia žurnalistas, susietus „fašistiniais ryšiais“, tokiais kaip Azovo batalione.

Vakarų sankcijos nepakeitė Rusijos veiksmų prieš Ukrainą. Nepaisant didelės infliacijos, parduotuvės lieka pilnos, o bedarbystė maža.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(16)
(-11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()