„Pasikartos kruvinieji 1916-ieji“. JAV siūlo Ukrainai naują strategiją. Kitu atveju – galas  ()

Vakarai skambina pavojaus varpais: be naujo karinio plano ir pinigų infuzijos Ukraina rizikuoja pralaimėti karą su Rusija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-14 „Pasikartos kruvinieji 1916-ieji“. JAV siūlo Ukrainai naują strategiją. Kitu atveju – galas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiema yra geriausias laikas išsekinti priešą su minimaliais nuostoliais ir atkurti atsargas prieš antrąją kontrpuolimo bangą. „Focus“ išsiaiškino, kuo skiriasi Kijevo ir sąjungininkų karo veiksmų planai.

Kijevas ir Vašingtonas kuria naują karinę strategiją iki 2024 m. pradžios, daugiausia dėmesio skirs gynybos stiprinimui. Laikraštis „The New York Times“ (NYT), remdamasis aukšto rango pareigūnais, rašo, kad nauji planai rengiami dėl tariamos kelis mėnesius trukusio Ukrainos pajėgų kontrpuolimo nesėkmės.

Amerikiečiai primygtinai reikalauja ginti likusias Ukrainos teritorijas, taip pat stiprinti pajėgas ir priemones.

„Ukrainai geriau laikytis strategijos „laikyk ir ginkis“ ir per 2024-uosius padidinti savo ginklų gamybą. Tokiu atveju didėja Kijevo savarankiškumas“, – pabrėžia laikraščio pašnekovai.

Ukrainos karinė-politinė vadovybė linkusi į kitą planą – sausumos kontrataką remiant tolimojo nuotolio raketomis. Ekspertai pabrėžia sėkmingų smūgių taktiką Rusijos ginkluotųjų pajėgų ginklų sandėliams ir logistikos centrams Kryme.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė Ukrainos karinius tikslus 2024 m. gruodžio 12 d. susitikęs su savo kolega amerikiečiu Joe Bidenu. Pirmiausia reikia stiprinti priešlėktuvinę gynybą ir priemones Rusijos ginkluotųjų pajėgų logistikai naikinti.

„Mūsų tikslai 2024-iesiems yra aiškūs: atimti iš Rusijos pranašumą ore ir sutrikdyti jų puolimo operacijas. Manau, kad tai realu“, – sakė šalies vadovas.

„Jie ateina iš rytų“: ką daryti Ukrainoje Rusijos Federacijos išpuolio atveju

Aukšto rango veikėjai Vašingtone baiminasi, kad plataus masto karas pereis į aklavietės fazę. Pagal tokį scenarijų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turės pranašumą.

„Statymai didžiuliai. Be naujos strategijos ir papildomo finansavimo Ukraina gali pralaimėti karą. Ukrainos vadovai nesuvokia, koks nestabilus yra tolesnis JAV finansavimas. Jei strategija nebus pakeista, kiti metai pavirs kruviniausiais Pirmojo pasaulinio karo 1916-aisiais. Tada žuvo tūkstančiai jaunų žmonių, o fronto linija beveik nepasikeitė“, – pažymi NYT.

„Focus“ kalbinti karo analitikai idėją iki naujųjų metų pradžios Ukrainai pereiti prie gynybos laiko pagrįstu žingsniu. Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos žengia į priekį daugeliu krypčių, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms reikia atkurti atsargas prieš antrąją kontrpuolimo bangą, mano Centro saugumo programų vadovas, pirmojo laipsnio atsargos kapitonas Pavlo Lakičukas.

 

„Šiuolaikiniai gynybos metodai – ne kasti apkasus ir laukti. Jos formos ir metodai neatmeta taktinių puolimo operacijų. Gynyba turi būti palaikoma tol, kol nepasikeis jėgų balansas“, – komentavo ekspertas.

Pagrindinė priešo kariuomenės puolimo linija yra Ukrainos rytuose, pagrindinė susirėmimų linija eina šešiomis kryptimis – nuo Kupjansko iki Vuhledaro, sako Ukrainos karo veteranas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos majoras Oleksijus Hetmanas.

Atakų reikėtų tikėtis ir iš šiaurinės pusės. Baltarusija dar nesuformavo puolimo pajėgų, tačiau įsibrovėliai gali greitai ten perkelti kovinius vienetus. Todėl žiemą svarbu sustiprinti kariuomenės pozicijas įtvirtinimais, kad ateityje būtų išvengta didelių nuostolių, pabrėžia ekspertas.

2023-ųjų kontrataka: pagrindiniai JAV klaidingi skaičiavimai

 

2023 m. kontrpuolimas buvo pagrįstas Ukrainos kariuomenės pertvarka pagal Amerikos standartus. JAV šį metodą išbandė Vietname, Irake ir Afganistane. Ukrainoje tai turėjo minimalų efektą: kelių milijonų dolerių išlaidos tankams ir kitoms šarvuotoms mašinoms, mokymo daliniai nesutrukdė Rusijos ginkluotosioms pajėgoms išlaikyti 20 % šalies teritorijos, pažymi Vakarų analitikai.

Ginkluotųjų pajėgų daliniai, kurie buvo apmokyti Vokietijoje, praktikavo kur kas mažiau įtvirtintų gynybos linijų prasiveržimą nei, pavyzdžiui, buvo Robotynėje. NYT priduria, kad okupantai pastatė galingesnius minų laukus nei per Korėjos karą tarp pusiasalio šiaurės ir pietų 1950–1953 m.

„Rusijos bepiločiai orlaiviai nutraukė ryšį tarp pažangių dalinių ir kariuomenės vadovybės“, – rašoma leidinyje.

Vašingtonas Donbasą laikė ne tokia svarbia strategine teritorija kaip okupuoti pietiniai regionai. Amerikiečiai patarė ukrainiečiams užimti pietus, o Kijevas manė, kad Rusijos gynyba šioje srityje per daug patikima ir bijojo didžiulių žmonių aukų. Ukraina norėjo padalinti savo pajėgas į rytus ir pietus ir atsisakė pulti viena kryptimi.

 

Karo ekspertas Oleksijus Hetmanas su šiais teiginiais nesutinka. Per kontrpuolimą Ukrainos kariuomenė pasiekė maksimalių rezultatų, atsižvelgdama į ribotą pajėgų ir priemonių kiekį.

„Vakaruose lūkesčiai iš mūsų buvo išpūsti, tai buvo klaidingo įvaizdžio masinės informavimo priemonėse sukūrimo rezultatas. Mūsų kariai neturėjo pranašumo prieš Rusijos Federaciją nei artilerijos, nei gyvosios jėgos, nei aviacijos srityse. Kalbėti apie bet kokias ginkluotųjų pajėgų klaidas yra iš esmės neteisinga“, – įsitikinęs specialistas.

Neprotinga bandyti sunaikinti priešo kariuomenę batalionu. Jei trūksta gyvosios jėgos, reikia turėti modernesnę karinę techniką, tačiau Vakarai to nepateikė, tikina Hetmanas.

„Ginkluotosios pajėgos turi tik daug kartų mažiau nei rusai. Jūs [Vakarų sąjungininkai] atsiuntėte mums 30 tankų prieš 6 000 rusų. O kam užteks 20 tolimojo nuotolio raketų? Ginklai buvo tiekiami, bet ne tokiu kiekiu, kuris užtikrintų karinį proveržį ir išlaisvintų teritorijas“, – reziumavo analitikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(145)
(20)
(125)

Komentarai ()