Šoigu žmonės stoja prieš Putiną. ISW skelbia, kas vyksta  ()

Pasipylė kaltinimai Kremliaus vadovui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu iniciatyva sukurto Rusijos šturmo dalinio „Štorm-Z“ instruktorius užsiminė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gruodžio 14 d. per „Tiesioginę liniją“ melavo apie nesutvarkytą privačių karinių bendrovių (PKB) statusą, turėdamas omenyje didelę valstybės administracinę PKB ir kitų nereguliarių formuočių kontrolę.

Apie tai praneša Karo tyrimų institutas (ISW).

Pranešime pažymima, kad instruktorius citavo V. Putino žodžius, jog valstybė negali atsižvelgti į Ukrainoje kovojančių nelegalių PKB elementus, nes pasirašo sutartis tiesiogiai su šių privačių bendrovių vadovybe. Tai esą trukdo Rusijai suteikti veteranų statusus ir valstybės išmokas.

Instruktorius pažymėjo, kad 2023 m. balandį Rusijos Valstybės Dūma jau pritarė įstatymo projektui, leidžiančiam valstybei pripažinti visus Ukrainoje kovojusius asmenis veteranais. Jo nuomone, dėl to valstybė tampa atsakinga už veterano statuso suteikimą visiems kovotojams – net jei PKB yra techniškai neteisėtos.

„Instruktoriaus pareiškimas taip pat greičiausiai buvo atsakas į baigiamąją V. Putino pastabą, kad Rusijai gali tekti pakoreguoti teisės aktus, kad būtų atsižvelgta į PKB personalą. Instruktorius pažymėjo, kad nors privačios karinės bendrovės, savanorių formuotės ir kitos nereguliariosios pajėgos gali atrodyti kaip „visiškas kažkokių visiškai neaiškių struktūrų kratinys“, Rusijos gynybos ministerija ir kitos Rusijos institucijos atsižvelgia į šiuos karius, kai jie pasirašo sutartis arba užpildo tam tikrus klausimynus, prieš skirdami juos į nereguliariuosius dalinius“, - sakoma ISW pranešime.

 

Instruktorius taip pat pažymėjo, kad Rusija turi dokumentus apie daugumą karių, kurie į savanorių formuotes įstojo pagal savanorišką sutartį, ir kad Rusijos pareigūnai pagerino dokumentaciją nuo 2023 m., kai prasidėjo formalizavimo kampanija.

Be to, instruktorius suabejojo V. Putino teiginiu, kad dauguma PKB kovotojų už tarnybą gauna piniginį atlygį, ir pridūrė, kad valstybinės struktūros nustato pinigines išmokas nereguliariesiems junginiams. Pasak instruktoriaus, pagrindinės problemos yra tai, kad Kremlius nėra pavedęs Gynybos ministerijos pareigūnams užtikrinti, kad nereguliariosios pajėgos gautų pažadėtas išmokas, ir kad Rusijos šaukimo sistema bando apskaityti Rusijos reguliariąsias pajėgas be nereguliariųjų pajėgų.

„Štorm-Z“ instruktorius taip pat pažymėjo, kad 2023 m. Rusija pradėjo įtraukti savanorių formuotes, kurios veikia kaip nereguliariosios pajėgos kartu su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis, sutartininkais, mobilizuotais ir nuteistaisiais. Tai rodo, kad Rusija vykdo didelę administracinę nereguliariųjų pajėgų kontrolę, atsižvelgiant į tai, kad mobilizuotieji ir sutartininkai yra agresoriaus ginkluotųjų pajėgų dalis ir be Rusijos gynybos ministerijos nurodymo negali tarnauti savanorių formuotėse.

 

„Kremlius turi suteikti malonę nuteistiesiems, kad jie galėtų tarnauti savanorių formuotėse. Instruktoriaus pastebėjimai ne tik paneigia V. Putino pastangas atsiriboti nuo jo sprendimo plėsti nereguliariųjų pajėgų pajėgas karui Ukrainoje paremti, bet ir patvirtina ankstesnius žiniasklaidos tyrimus apie Kremliaus vykdomą nereguliariųjų pajėgų kontrolę. ISW reguliariai vertina, kad V. Putino vykdoma plataus masto kriptomobilizacijos kampanija, kuria siekiama išvengti visiškos mobilizacijos paskelbimo, užkrauna Rusijai ilgalaikę finansinę atsakomybę – atsakomybę, kurią V. Putinas stengėsi sumenkinti“, - sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(18)
(-16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: