Į karą gali būti įtraukta dar viena valstybė. Ką daryti su husiais?  ()

Naujas karas – naujos grėsmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Situacija sparčiai vystosi. Vakar Taivano „Evergreen“ ir britų BP prisijungė prie sprendimo apriboti laivų praplaukimą pavojinguose Raudonosios jūros vandenyse. Dabar maršrutas iš Roterdamo į Singapūrą vietoj 15 tūkstančių kilometrų pailgės iki 20 tūkstančių ir eis aplink Afriką. Dėl to turėtume tikėtis prekių brangimo dėl padidėjusios transporto dedamosios, rašo Ikramas Nuras, „haqqin.az“ žurnalistas.

Katastrofa gresia Egiptui, kuris neteks daugiau nei pusės mokesčių už praplaukimą Sueco kanalu. Problemos prasideda Jordanijoje.

Iš principo tarptautinei bendruomenei liko tik dvi galimybės: sumokėti husiams arba bombarduoti.  Mokėti reiškia, kad po kurio laiko teroristai tai pakartos. Bombarduoti visą šalį taip pat nėra geriausias sprendimas.

Tiesą sakant, Šiaurės Jemeną jau užgrobė teroristinė grupuotė, kuri kovoja jau trečią dešimtmetį ir menkai įsivaizduoja apie save taikiame gyvenime. O situacijos kontekstas toks, kad grupuotė negali išvengti muštynių – čia yra labai daug nenustygstančio jaunimo, kuris moka tik šaudyti ir visi jie priklausomi nuo vietinių narkotikų.

90 procentų Jemeno gyventojų naudoja chatą, tai yra kultūros ir tradicijos dalis, klausimas yra dozės. O  riba tarp vartojimo ir priklausomybės jau seniai peržengta. Šie žmonės kelia pavojų daugiau nei 40 % pasaulio konteinerių plukdymui per Raudonąją jūrą ir Sueco kanalą.

 

Kaip tapo žinoma, JAV ruošiasi operacijai prieš Jemeno husius. Kaip tai atrodys, kol kas nežinoma; labiausiai tikėtini variantai yra smūgiai į tvirtoves, ginklų arsenalus ir husių bazes šalies šiaurėje. Jungtinės Valstijos taip pat turėtų padidinti prie Jemeno krantų budinčių karo laivų skaičių ir palydėti ten plaukiančius prekybinius laivus.

Kad tai pasiektų, amerikiečiams idealiu atveju reikia glaudžios partnerystės su Saudo Arabija ir Emyratais – pagrindinėmis Jemeno išorės jėgomis. Tačiau ar jie norės vėl atnaujinti karą Jemene, kurio nepavyko laimėti jau 8 metus, yra didelis klausimas. Be to, JAE ir Saudo Arabija turi skirtingą požiūrį į situaciją ir skirtingą pasaulėžiūrą.

 

Taigi, Rijadas mano, kad dabar neverta imtis drastiškų žingsnių, įskaitant provokuoti didelio masto karo veiksmus Jemene. Emyratai primygtinai reikalauja panaudoti karinę jėgą prieš husius, manydami, kad jie gali būti susilpninti. O kažkur netoliese stūkso Teheranas, kuris šioje situacijoje dar nėra pasakęs paskutinio žodžio.

Tačiau kai jūrinės prekybos nuostoliai pasieks tam tikras maksimalias reikšmes ir viskas judės link to, jog turėsime reaguoti. Ar ši reakcija bus tokia žiauri, kaip Somalio piratų atveju, lieka abejonių. 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()