To nesitikėjo niekas. Vokiečiams šokas. Kokį dekretą pasirašė Putinas  (1)

Tarp Vokietijos ir Rusijos kyla skandalas: Putinas pasirašė dekretus dėl priverstinio Vokietijos „Wintershall“ ir Austrijos OMV akcijų pardavimo savininkams iš Rusijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Wintershall“ griežtai viešai sukritikavo Rusijos valdžią po to, kai Putinas pasirašė dekretą, įpareigojantį parduoti kompanijos verslą Rusijoje. „Wintershall“ atstovo teigimu, Maskva prarado patikimo partnerio statusą. Bendrovė taip pat pranešė, kad apie Putino dekretą sužinojo iš žiniasklaidos ir dabar analizuoja, kas nutiko.

Pasak Rusijos valdžios, vyriausybė pati nustatys turto kainą. Tai - pirmas priverstinio Vakarų įmonių turto pardavimo atvejis. Prieš tai užsieniečiams priklausančiose įmonėse Rusija įvedė tik išorinį valdymą.

„Wintershall“ yra didžiausia naftos ir dujų bendrovė Europoje, kurios 72,7% akcijų priklauso Vokietijos koncernui BASF. Prasidėjus karui Ukrainoje, bendrovė iš pradžių neketino pasitraukti iš Rusijos rinkos, tačiau 2023 metų sausį paskelbė, kad dėl vietinės valdžios nustatytų apribojimų turi pasitraukti iš Rusijos.

Tuo tarpu Austrijos OMV prasidėjus karui atsisakė investicijų Rusijoje ir ėmė svarstyti apie savo dalyvavimo naftos ir dujų telkinių žvalgyboje ir eksploatacijoje mažinimą. Tačiau dabar ir OMV turės perduoti savo verslą Rusijoje vietiniams verslininkams. Už valdžios nustatytą kainą, žinoma.

 

Daugybė Vakarų kompanijų slapta ar visiškai atvirai liko Rusijoje. Tačiau buvo ir nemažai tokių, kurios buvo apvogtos. Pavyzdžiui, „Carlsberg Group“ vadovas Jacobas Aarupas-Andersenas po išorinio valdymo įvedimo apkaltino Rusiją verslo vagyste.

(53)
(16)
(37)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: