Rusija atsikrato „taikdarių“. Ką iš Tadžikistano siunčia į Ukrainą  ()

Tuštėja didžiausias Rusijos karinis objektas užsienyje – 201-oji karinė bazė Dušanbėje, Tadžikistano sostinėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kareiviai ir karininkai metami į frontą, kad kompensuotų nuostolius per kautynes ​​Rytų Ukrainoje. „Focus“ išsiaiškino, koks kovinis yra šis dalinys ir kaip jiems pasipriešins Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Kovos operacijos Ukrainoje sukasi dėl didžiulių gyvosios jėgos praradimų Rusijos armijos gretose. Maskva ieško įvairių būdų juos užpildyti, kartais priverstinai perkeldama karius iš kitų bazių užsienyje. Rusijos ginkluotųjų pajėgų 201-osios divizijos būriai, išsiųsti iš Tadžikistano sostinės Dušanbės, buvo pastebėti į vakarus nuo Kreminos, Dibrovos ir Serebrjansko.

Karo studijų instituto (ISW) analitikai pastebi, kad šių dalinių buvimas Ukrainoje dar kartą įrodo Rusijos siekį padidinti konfrontacijos mastą.

Verta paminėti, kad Tadžikistane esanti 201-oji karinė bazė yra didžiausias Rusijos karinis objektas užsienyje. 2016 m. vasario mėn. karinio kontingento skaičius buvo apie 6000 žmonių, beveik visi jie buvo sutartininkai. Rusijos padaliniai yra įsikūrę Dušanbės ir Bochtaro miestuose, 2012 metais bazės naudojimas Tadžikistane buvo pratęstas iki 2042 metų.

Viena pagrindinių Rusijos armijos užduočių buvo padėti Tadžikistano reguliariajai armijai saugant sienas per Talibano karą su „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės kovotojais kaimyniniame Afganistane.

Buvo manoma, kad kovotojų prasiveržimo į Tadžikistaną atveju Rusijos armija padės pasieniečiams atremti atakas. Be karinių tikslų, Rusijos bazė buvo reikalinga palaikyti Tadžikistano lyderio Emomali Rahmono režimą, kuris šalį valdo nuo 1994 metų lapkričio.

Periodiškos Rahmono represinės iniciatyvos ir religinės politikos įgyvendinimas dažnai pastato šalį ant protestų protrūkių slenksčio. Rusijos kariškiai turėjo padėti jam išspręsti vidaus saugumo problemas.

Kas dar žinoma apie 201-osios divizijos dalyvavimą kare?

Duomenys apie Rusijos kontingento perkėlimą iš Dušanbėje bazės į Ukrainą skelbiami ne pirmą kartą. Praėjusį rugsėjį „Radio Ozodi“ šaltiniai pranešė, kad iš ten į Ukrainą buvo išsiųsta iki 1500 karių ir karininkų.

 

„Galbūt šis skaičius pasikeitė. Kiek žinau, kariškiai turėjo dalyvauti „specialioje karinėje operacijoje“ Ukrainoje ne ilgiau kaip keturis mėnesius ir grįžti. Tačiau jie vis dar negrįžo. Sako, priežastis yra kad buvo išsiųsti atostogų“. – pasakojo leidinio pašnekovas.

Ukrainos ekspertai įsitikinę, kad okupantų perkėlimas iš kitų bazių į frontą rodo Rusijos planų užgrobti Ukrainą žlugimą ir didžiulius įsibrovėlių nuostolius šturmuojant miestus.

„Atsižvelgiant į karinio personalo buvimą bazėje Dušanbėje, jų dalyvavimas Ukrainoje yra visiškai logiškas žingsnis. Taip buvo su kontingentu iš Abchazijos ir Pietų Osetijos. Rusijos ginkluotosioms pajėgoms trūksta išteklių daugeliu krypčių, ypač puolimo metu Avdijivkoje, Limano kryptimi, ypač kai ten buvo susilpnėjusi Antroji kombinuotųjų ginklų armija dėl nuostolių 15-oje, 21-oje ir 30-oje atskirose motorizuotųjų šaulių brigadose, labiausiai kovai pasirengusiuose daliniuose“, – sakė karo ekspertas Oleksandras Kovalenko.

 

Rusijos „taikos palaikymo“ kontingentas Kalnų Karabache buvo išvestas ir dabar neabejojama, kur jis bus išsiųstas. Ukraina užėmė pirmąją vietą Maskvos interesuose, todėl Armėnija liko be paramos akistatoje su Azerbaidžanu, pridūrė analitikas.

Afrikoje yra daug „Wagner“  samdinių, tačiau dabar jie nebus paliesti, nes Rusijos Federacijai svarbu išlaikyti kontrolę šiame regione. Įgyvendinus savo planus Ukrainoje, Maskva tikisi atgauti savo karinį buvimą artimojo užsienio šalyse. Tačiau kol kas jie tik aukoja savo buvimą kituose regionuose, pastebi specialistas.

Gynybos ministro Sergejaus Šoigu paskelbtas tikslas padidinti Rusijos armiją iki 1,5 mln. žmonių bus pradėtas įgyvendinti po prezidento rinkimų, o šiandien reikalaujama kompensuoti nuostolius fronte.

Ar pajėgūs kovoti rusų daliniai iš Dušanbės?

Duomenys apie Rusijos „taikdarių“ ir karinio personalo perdislokavimą iš kitų užsienio bazių ne kartą paveikė karo veiksmų eigą Ukrainoje per visą plataus masto karo laikotarpį.

 

Nesėkmingų operacijų Ukrainoje atveju Rusijos Federacijos vadovybė tiesiog sustings. Kvalifikuoto sutartininko parengimas reikalauja daug laiko, nes tai nėra jauno kovotojo kursas per 3 mėnesius, „Focus“ pasakoja karo ekspertas Dmitrijus Snegiriovas.

201-osios divizijos perkėlimas iš Tadžikistano gali būti Kremliaus derybų su Talibanu rezultatas. Galbūt buvo susitarimų dėl Talibano įtakos linijų, kurios neapsiriboja Tadžikistanu.

„Rusija padeda Talibanui ginklais ir parama narkotikų prekybai į ES šalis“, – mano analitikas.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų 201-osios divizijos kariai dalyvavo kovos veiksmuose Afganistane buvusio Afganistano kariuomenės Vyriausiosios vadovybės štabo viršininko maršalo Abdul Rašido Dostumo pusėje, pabrėžė Snegiriovas.

Maršalas buvo priverstas bėgti iš Afganistano į Uzbekistaną 2021 metų rugpjūtį po to, kai Talibanas perėmė Mazari Šarifo miesto kontrolę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(17)
(-10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()