Košmariška ateitis. „Financial Times“ skelbia, kas laukia pasaulio, jei Putinas laimės  (3)

Kartu straipsnio autoriai primena, kad NATO 5 straipsnis nėra „šventas“ ir daugelis šalių gali jį tiesiog ignoruoti, kaip JT ignoruoja savo tiesioginius įsipareigojimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų parama Ukrainai jos kare prieš Rusiją nebėra tokia „aktyvi“, kaip buvo 2023 m. Tačiau Ukrainos pralaimėjimas Vakarams pateiks iš karto penkias problemas, kurias išspręsti bus labai sunku.

Gruodžio 21 d. „Financial Times“ žurnalistai paskelbė straipsnį, kuriame numatė galimus pokyčius pasaulyje, jei Putinui pavyks užvaldyti visą Ukrainą.

Pagal Kylio universiteto Pasaulio ekonomikos instituto statistiką, 2023 metais karinės pagalbos Ukrainai iš Vakarų apimtys sumažėjo 90%. Proputiniškų politikų įtakoje Vakarai vėl pradėjo kalbėti apie Kyjivo ir Maskvos derybų procesą.

Tačiau jei Putinas laimės, ateitis gali atrodyti taip:

1. Kremlius okupuotose teritorijose pakartos visus žiaurumus, kurie buvo pastebėti Bučoje ir Mariupolyje. Nepamirškite apie Kremliaus viešų asmenų Ukrainoje, kuriems gresia mirtis, sąrašą. Partizaninis judėjimas sustiprins Rusijos represijas, priversdamas daugelį ukrainiečių bėgti iš savo namų;

2. Vakarų Ukraina gali išlikti Putino nepaliesta ir net įstoti į ES, sako britų politikas Peteris Rickettsas. Tačiau ši valstybė negalės gyventi visiškai saugiai, kai Putino kariuomenė bus prie sienos;

 

3. Kremlius galės kontroliuoti iki 25% pasaulio grūdų eksporto, vadinasi, V. Putinas naudos maistą kaip ginklą;

4. Putino nebaudžiamumas įkvėps kitus diktatorius užkariavimo karams. Tai paliestų Venesuelą, Kiniją, Azerbaidžaną ir vėl gi Rusiją. „Carnegie Endowment“ darbuotoja Dara Massicot teigė, kad rusai ir toliau manys, kad yra nenugalimi, o tai reiškia, kad jie bus pasirengę tolesnei agresijai prieš kitas šalis. Jei Ukrainos vyriausybė tremtyje sukurs naują kariuomenę Vakaruose, tai Putinui bus geras signalas pulti Europą, juolab, kad nuo 2023 metų Rusijos ekonomika visiškai perėjo į „karo bėgius“.

 

Orbanas taip pat turėtų galvoti apie Vengrijos ateitį, nes jo šalis ribojasi su Ukraina;

5. NATO susidurs su nauju Rusijos Federacijos iššūkiu, su kuriuo ji gali nesugebėti susidoroti. Putinas gali pulti Baltijos šalis. Tokiu atveju NATO stos į karą. Tačiau žuvus šimtams jų karių, jie paprašys taikos ir sės prie derybų stalo.

Kartu straipsnio autoriai primena, kad NATO 5 straipsnis nėra „šventas“ ir daugelis šalių gali jį tiesiog ignoruoti, kaip JT ignoruoja savo tiesioginius įsipareigojimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(8)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)

Susijusios žymos: