Audra Vakaruose. Putinas siūlo Vakarams neįtikėtiną susitarimą dėl Ukrainos  ()

Putinas siūlo Vakarams susitarimą dėl Ukrainos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant viešos agresyvios retorikos, Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas diplomatiniais kanalais slapta siunčia Vakarams signalus, kad yra pasirengęs paliauboms.

Tai teigiama įtakingo JAV leidinio „The New York Times“ (NYT) straipsnyje.

Kremlius nuo 2022 m. rugsėjo mėn. skatina derybas, tikina žurnalistai, remdamiesi keliais aukšto rango pareigūnais Rusijoje ir Vakaruose. Rusijos diktatorius norėjo taikos iš karto po to, kai Ukrainos kariuomenė išstūmė Rusijos kariuomenę iš jo šalies šiaurės rytų ir susigrąžino Chersono kontrolę.

Jie teigė, kad V. Putinas signalizuoja, jog yra patenkintas 20 proc. teritorijos užgrobimu Ukrainoje ir yra pasirengęs paliauboms.

„Jie sako: „Esame pasirengę derėtis dėl paliaubų.“ Jie nori likti ten, kur yra dabar mūšio lauke“, - sakė vienas iš šaltinių. Kitas šaltinis patvirtino šią informaciją, tačiau pažymėjo, kad Rusijos diktatorius „nėra pasirengęs pasitraukti nė metro“ iš teritorijų, kurias jo armijai pavyko užimti.

Kartu, kaip pažymėta, kaip savo „nuolaidą“ Kremlius siūlo atsisakyti reikalavimo nušalinti Volodymyrą Zelenskį nuo valdžios Ukrainoje.

 

Dabartinę situaciją (keturių Ukrainos regionų aneksiją ir sausumos koridoriaus į Krymą atsiradimą) Kremliaus propaganda Rusijos žmonėms gali pateikti kaip „pergalę“.

Dabar, pažymi žurnalistai, Maskvai atsivėrė galimybių langas dėl nepavykusio Ukrainos vasaros kontrpuolimo ir sumažėjusios Vakarų karinės paramos Kyjivui. V. Putino režimas bando pasinaudoti šia situacija savo naudai, kad išsaugotų naują Ukrainos teritorijos gabalą.

NYT pažymėjo, kad Ukrainos pozicija šiuo klausimu nesikeičia. Ukrainiečiai nenori eiti į paliaubas su Maskva, be kita ko, todėl, kad atokvėpis leis Rusijai atsigauti ir sukaupti pajėgų naujai agresijos bangai.

 

Kaip pažymėta, Kremliui idealus laikas paliauboms sudaryti galėtų būti artėjantys Rusijos prezidento rinkimai 2024 m. pavasarį, nes tarp rusų sparčiai auga taikos poreikis.

JAV labai atsargiai vertina Maskvos taikos pasiūlymus, nes nepasitiki V. Putino režimu. Ten manoma, kad Putinas gali bandyti laimėti laiko karinei galiai didinti ir naujai agresijai.

Rusijos diktatoriaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ėmėsi skubiai paneigti straipsnį, patikindamas, kad tezės esą „konceptualiai neteisingos“. Jis taip pat pridūrė, kad Rusijos agresijos prieš Ukrainą tikslai išlieka tie patys, tačiau nepatikslino, kokie jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(27)
(-25)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: