Slaptas Putino ginklas – „Stalingrado efektas“. Trys Ukrainos scenarijai  ()

Yra trys Ukrainos scenarijai. Vienas iš jų yra pavojingas Vakarams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidentas Joe Bidenas sako, kad Rusija neturi „išteklių ir pajėgumų“ vesti ilgalaikį karą. Tačiau Vladimiras Putinas pasirengęs mesti į kovą viską, ką turi, o parama jam išlieka didesnė nei 80 proc. Tai galima pavadinti „Stalingrado efektu“, rašo Rusijos tarptautinių santykių profesorė Nina L. Chruščiova iš Niujorko The New School universiteto, praneša Wiadomosci.onet.pl. Pasak jos, yra trys tikėtini įvykių Ukrainoje raidos scenarijai – vienas numato tiesioginį NATO įsikišimą ir susijęs su didele rizika.

V. Putino sprendimą įsiveržti į Ukrainą skatino iliuzijos. Tačiau tai nereiškia, kad Vakarai teisingai vertina padėtį fronte – priešingai. V. Putinas meta į kovą visus išteklius – kaip kadaise SSRS prie Stalingrado – ir dėl to sulaukia Rusijos žmonių paramos.

Dešimtmečius JAV karikatūrino Rusiją, vaizduodamos ją kaip trapų darinį. Kai 2014 m. ji aneksavo Krymą, tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama ją laikė silpnumą demonstruojančia „regionine galia“. Kremliui įvykdžius plataus masto invaziją į Ukrainą, Vakarai manė, kad Rusija – ir Vladimiro Putino režimas – greitai žlugs po Vakarų sankcijų svoriu. Visa tai pasirodė esanti klaida.

Dabar JAV prezidentas Joe Bidenas žada, kad JAV rems Ukrainą ne „tiek, kiek reikės“, kaip jis teigė iki šiol, bet „tiek, kiek galės“. Jis ir toliau tvirtina, kad Rusija neturi „išteklių ir pajėgumų“ ilgai invazijai į Ukrainą. Tiesa, kad sankcijos galiausiai atsilieps Rusijos ekonomikai. Tačiau V. Putinas į šį karą mes viską, ką turi, - ir tikėtina, kad šiame procese išlaikys didelę visuomenės paramą.

 

Užsienio pagalbos mažinimas jau silpnina Ukrainos pozicijas mūšio lauke. Po metus trukusio karo Ukrainos pajėgos pasiekė nedaug apčiuopiamų laimėjimų. Tuo tarpu taip pat didėja nesutarimai tarp V. Zelenskio ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado generolo Valerijaus Zalužno.

Yra trys tikėtini tolesnės įvykių raidos scenarijai.

Pirmasis numato, kad Vakarai vėl pradės visapusiškai remti Ukrainą, nors politines kliūtis – respublikonų opoziciją JAV ir Vengrijos (o dabar ir Slovakijos) veto ES – įveikti sunku. Net jei jas pavyks įveikti, Ukrainai bus sunku surinkti pakankamai naujų karių.

Pagal antrąjį scenarijų NATO siunčia savo karius į Ukrainą. Nors V. Putinas niekada neketino įsiveržti į Aljanso valstybę narę, pasakymas, kad Rusijos pergalė Ukrainoje paskatintų tolesnę Kremliaus agresiją, gali būti naudojamas kaip Vakarų karinės intervencijos pateisinimas. Tokioje situacijoje „Stalingrado efektas“ įgautų vis didesnę reikšmę. Rusai sukiltų ginti savo tėvynės, o Europoje įsivyrautų nestabilumas.

 

Trečiojo scenarijaus atveju Vakarai rastų būdų, kaip bendrauti su Kremliumi. Rusija toli gražu nėra stabili, tačiau ji nėra ant žlugimo slenksčio, o V. Putino, kaip prezidento, tikriausiai laukia dar keleri metai. Net jei jis būtų nušalintas nuo valdžios, gilus rusų nepasitikėjimas Vakarais išliktų.

Atsižvelgdami į šiuos scenarijus ir į tai, kad Ukraina vargu ar atgaus visą savo teritoriją, Vakarai turėtų sutelkti dėmesį į savo gynybinių pajėgumų stiprinimą, kartu išnaudodami visas galimybes pradėti realistiškas derybas su Kremliumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(19)
(-16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: