Turkija blokuoja Ukrainai skirtus minų medžiotojus. Kas vyksta  ()

Praeitą mėnesį Jungtinė Karalystė Ukrainai perdavė du „Sandown“ klasės minų paieškos ir nukenksminimo laivus. Vienas gaus „Černihivo“, kitas - „Čerkasų“ vardą. Tačiau pasiekti Ukrainą šiems laivams nebus lengva.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši dosni britų dovana yra skirta padėti Ukrainai tvarkytis su stipriai užminuotais Juodosios jūros vandenimis. Tos rusų minos kelia pavojų laivybai ir Ukrainai reikia užtikrinti savo prekybos kelių saugumą. Šie laivai nėra nauji - vienas buvo pastatytas 1998, kitas - 2001 metais. Bet kiti šios klasės laivai plaukioja ir tarnauja sėkmingai ir efektyviai, todėl Ukrainai jie tikrai pravers. Jei tik ją pasieks.

Turkija paskelbė, kad neleis „Černihivui“ ir „Čerkasams“ įplaukti į Juodąją jūrą, nes tai pažeistų tarptautinius susitarimus dėl Bosforo ir Dardanelų sąsiaurių naudojimo karo metu. Turkija, žinoma, yra NATO narė ir turėtų sekti bendrą politiką su kitomis aljanso šalimis, tačiau šiuo atžvilgiu tarptautiniai susitarimai yra senesni nei NATO.

Kai Rusija 2022 m. vasarį įsiveržė į Ukrainą, Turkija suaktyvino 1936 m. Montrė konvenciją, faktiškai blokuodama kariaujančių šalių karinių laivų praplaukimą per savo sąsiaurius. Pagal šią konvenciją, karo metu nekariaujančių šalių karo laivai gali plaukti per Turkijos sąsiaurius, todėl britų laivai teoriškai galėtų plaukti. Tačiau jei laivai plaukia tam, kad būtų perduoti Ukrainai, Turkija laiko juos kariaujančios šalies laivais ir jų nepraleidžia.

 

Turkija palaiko gerus santykius ir su Ukraina, ir su Rusija, todėl, tikėtina, Ankara tiesiog nenori sugadinti savo galimybių derėtis su Maskva. Be to, techniškai tie laivai britų jau buvo nurašyti, todėl dabar jie laikomi ukrainiečių.

(6)
(27)
(-21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: