Propaganda. Ar rusai sunaikino „Patriot“ raketų sandėlį?  ()

„Mysl Polska“ nedaug kuo skiriasi nuo Rusijos propagandos platformų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prokremliškos žiniasklaidos priemonės skleidžia Lenkijos naujienų svetainės „Mysl Polska“ tariamą istoriją. Joje rašoma, kad per masinę raketų ataką Ukrainoje sausio 2 d., Rusija tariamai sunaikino dvi NASAMS oro gynybos sistemas ir didelį sandėlį su raketomis oro gynybos sistemai „Patriot“ netoli Kyjivo.

Tai netikra istorija.

Naujienų svetainė „Mysl Polska“ reklamuoja prorusiškus pasakojimus, o pačią svetainę 2022 metų kovą Lenkijoje užblokavo vietos specialiosios tarnybos dėl Rusijos propagandos platinimo. Vienas iš šios svetainės autorių – Lenkijoje uždraustos prokremliškos partijos „Zmina“ lyderis Mateušas Piskorskis. 2016 metais jis buvo apkaltintas šnipinėjimu Rusijai ir Kinijai, ir beveik trejus metus praleido už grotų.

Naujienų svetainėje nuolat publikuojami vieno pagrindinių Rusijos invazijos į Ukrainą ideologų Aleksandro Dugino straipsniai. Vienas iš jų pasirodė tik prieš savaitę.

„Mysl Polska“ ne kartą buvo Rusijos netikrų naujienų šaltinis. Visų pirma, vienoje melagingoje istorijoje buvo teigiama, kad Ukrainoje tariamai žuvo 10 000 lenkų karių. Kitaip tariant, „Mysl Polska“ nedaug kuo skiriasi nuo Rusijos propagandos platformų.

 

Taip pat reikia pažymėti, kad nei Ukrainos, nei Vakarų žiniasklaidos priemonėse nebuvo pranešimų apie jokios NASAMS oro gynybos sistemos ir sandėlio su raketomis oro gynybos sistemai „Patriot“ sunaikinimą. Tai tik „Mysl Polska“ ir kitų Rusijos propagandos priemonių prasimanymai.

Oficialiais duomenimis, per Rusijos raketų ataką sausio 2 d. į Ukrainą buvo paleistos 99 raketos. Ukrainos oro gynybos pajėgos sunaikino 72 raketas, įskaitant 10 iš 10 balistinių raketų Kh-47M2 „Kinžal“, 59 iš 70 X-101/X-555/X-55 sparnuotųjų raketų ir 3 iš 3 sparnuotųjų raketų „Kalibr“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: