Kinija skambina pavojaus varpais: ji turi problemų su Rusija. „Daugiau žalos, nei tikėjausi"  (1)

Kinija turi problemų su Rusija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos politologas vertina žalą, kurią pastaraisiais metais Kinijai padarė Rusijos ir Ukrainos konfliktas. Kinija nukentėjo ekonomiškai, politiškai ir kariniu požiūriu.

Dar 2022 m. gegužę kinų politologas Yan Xuetongas, kuris yra vienas žymiausių Kinijos tarptautinių santykių srities veikėjų, viename iš savo straipsnių aprašė žalą, kurią Kinijai gali padaryti Rusijos ir Ukrainos konfliktas.

Tačiau tai buvo tik Rusijos invazijos į Ukrainą pradžia. Praėjus beveik dvejiems metams, Xuetongas vertina, kad žala yra dar didesnė. „Dabartiniai faktai rodo, kad Rusijos ir Ukrainos konfliktas mūsų šaliai padarė didesnę žalą, nei prognozavau“, - interviu portalui thepaper.cn pripažino politologas.

Pirmoji Kinijos problema – Europos šalių, kurioms reikia pagalbos kovojant su karu, „strateginis požiūris“. Todėl, kaip pažymi Xuetongas, „jos kreipiasi į JAV Kinijos ir JAV priešpriešoje“.

Kariniu požiūriu nuo 2022 m. į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną Europoje nebuvo perkeltas nė vienas JAV karys, o Europos NATO narės savo ruožtu į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną pasiuntė karo laivų ir orlaivių, pažymi jis, taip įvardydamas papildomas problemas.

Politologas taip pat atkreipia dėmesį į ekonominį aspektą, nes daugelis šalių pastaraisiais metais gerokai sumažino savo investicijas Kinijoje. „Europa sustabdė Kinijos ir ES visapusišką investicijų susitarimą, kurį ketino pasirašyti, o dabar nori pasirašyti investicijų susitarimą su Taivanu“, - nurodo jis.

 

Indija, kuri pastaruoju metu tapo pagrindine pasaulio pietų regiono atstove, taip pat kelia problemų Kinijai. Kaip aiškina Xuetongas, taip atsitiko dėl Indijos pozicijos Rusijos ir Ukrainos konflikto atžvilgiu, kuri skiriasi nuo Kinijos ir todėl yra artimesnė daugumai Europos šalių.

Netrukus po karo pradžios Indija užėmė neutralią poziciją Rusijos agresijos atžvilgiu, stengdamasi nesusipriešinti nei su Rusija, nei su Jungtinėms Valstijoms.

„Žala, kurią šis konfliktas padarė mūsų šaliai, yra ne tik akivaizdi, bet ir tęsis ne vienerius metus“, - pabrėžė Xuetongas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(228)
(6)
(222)

Komentarai (1)