„Reikėjo jau seniai!“ Kaip rutuliosis JAV smūgis Jemenui  ()

Po daugybės husių išpuolių prieš pasaulinę laivybą Raudonojoje jūroje JAV ir kelios kitos šalys nusprendė smogti Jemeno kariniams objektams. Vašingtonas ilgai bandė išvengti eskalacijos, bet galiausiai nusprendė panaudoti jėgą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pasakojo karo stebėtojas iš Izraelio David Sharp. Jis įsitikinęs, kad JAV ir Didžiosios Britanijos veiksmai buvo pagrįsti ir kad husių infrastruktūros apšaudymas nesukels didelės eskalacijos.

Amerikiečiai ir britai gana pavėlavo smogti husių kariams, nes husių kariai iš tikrųjų prieš kelis mėnesius pradėjo karą prieš tarptautinę laivybą. Akivaizdu, kad tai įvyko ne be Irano, kurio bendrininkai ir pasiuntiniai yra husių judėjimo nariai, įtakos.

Tai buvo pridengta atsargios Džo Bideno administracijos politikos, kuri veikia pagal principą „jokio eskalavimo“ ne tik Jemeno, bet ir Ukrainos atžvilgiu. Tai matyti iš draudimo naudoti amerikiečių ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje. Dabartinė administracija panašius principus taiko ir Irano atžvilgiu.

„Tačiau svarbu suprasti, kad amerikiečių kantrybė nėra begalinė, ir šiandien jie pagaliau žengė šį lauktą ir būtiną žingsnį labai vėluodami", - pažymėjo A. Sharpas.

Smūgis husių judėjimui yra didesnės konfrontacijos dalis

JAV ir Didžiosios Britanijos smūgis husių grupuotės nariams yra didesnio pasaulinio žaidimo, kai įvairiose pasaulio dalyse vyksta karo veiksmai, dalis. Tai svarbus momentas tolesniems pokyčiams, ir netrukus paaiškės, kaip į šį smūgį reaguos husių grupuotė ir Iranas ir ar Jungtinės Valstijos imsis drąsesnių veiksmų.

 

„Neskubėčiau kalbėti apie trečiąjį pasaulinį karą. Apie jį galėtume kalbėti, jei įvyktų tiesioginis Rusijos ir NATO šalių, taip pat Kinijos susidūrimas. O tam tikras karo veiksmų išplėtimas Artimuosiuose Rytuose yra tik žingsnis link pasaulinės įtampos didinimo ir ne daugiau“, - tikino Izraelio ekspertas.

Ženkliai padidinti įtampą Artimuosiuose Rytuose galėtų tiesioginis susidūrimas su Iranu arba Izraelio ir „Hezbollah“ konfrontacijos suintensyvėjimas. Tačiau kol kas nei Iranas nesudavė tiesioginio smūgio regiono šalims, nei jo priešininkai pirmieji užpuolė, todėl kalbėti apie reikšmingą eskalaciją dar anksti.

Husiai turi bent dvi galimybes atsakyti į JAV ir Didžiosios Britanijos apšaudymą. Pirma, jie gali toliau trukdyti laivybai Raudonojoje jūroje ir net bandyti savo raketomis atakuoti Vakarų karo laivus. Kita galimybė - bandyti pulti JAV karines bazes Artimuosiuose Rytuose.

 

„Jei husiai tokiais smūgiais bandys išplėsti savo veiksmų plotmę, galime tikėtis papildomų JAV žingsnių ir galbūt net tam tikrų nekarinių žingsnių Irano atžvilgiu“, - užsiminė karo ekspertas.

Nepaisant pastarųjų įvykių, JAV administracijos taikdariškas požiūris į Iraną nepasikeitė. Šis pokytis gali įvykti tik tuo atveju, jei Iranas imsis jam nebūdingų žingsnių arba kai nutiks kažkas rimtai blogo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(16)
(0)
(16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: