Ūžia visa Ukraina. „Jei tokios garantijos būtų gautos 1991 m., karas nebūtų prasidėjęs“  ()

Sudarytas istorinis susitarimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-14 Ūžia visa Ukraina. „Jei tokios garantijos būtų gautos 1991 m., karas nebūtų prasidėjęs“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2024 m. sausio 12 d. Kijeve Ukraina ir Didžioji Britanija pasirašė istorinį dokumentą „Ukrainos ir Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės saugumo bendradarbiavimo susitarimas“, kuris galios iki Ukrainos įstojimo į NATO.

Ceremonija vyko Marinsky rūmuose. Po derybų savo parašus padėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas.

Ši sutartis išties istorinė – ji tapo pirmąja tarp saugumo sutarčių pagal susitarimus, dėl kurių buvo susitarta per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje tarp Ukrainos ir G7 šalių.

„Jei tokios garantijos būtų gautos 1991 m., ypač su Britanija, karas nebūtų prasidėjęs“, – po pasirašymo sakė prezidentas Zelenskis.

Ministras pirmininkas Rishi Sunakas savo ruožtu pabrėžė, kad tai yra „pirmoji iš saugumo garantijų, kurias pasirašė Ukraina“. Jis priminė, kad Didžioji Britanija pirmoji aprūpino Ukrainą mirtinais ginklais, tankais, ilgo nuotolio raketomis ir panašiai.

 

Vadovai taip pat teigė, kad sutartyje numatytas jos galiojimo laikas – 10 metų su galimybe pratęsti. Tačiau jei Ukraina įstos į NATO nepasibaigus galiojimo terminui, saugumo įsipareigojimai pasibaigs ir bus įtraukti į NATO sistemą.

„Šiandien mes stovime petys į petį kaip draugai ir sąjungininkai. Tai signalas pasauliui: Ukraina nėra viena. Šlovė Ukrainai!“, – rašė prezidentas Zelenskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(172)
(17)
(155)

Komentarai ()