„Jie pasibels į mūsų duris.“ Lietuva skelbia didelį pavojų  ()

Lietuva perspėja dėl pavojaus ir ragina mastyti strategiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tradicinio Vakarų politikų ir ekspertų bendruomenės atstovų susitikimo Vilniuje („Sniego susitikime“) dalyviai iškėlė nemažai strateginių klausimų, į kuriuos sąjungininkai turėtų rasti atsakymus iki NATO viršūnių susitikimo Vašingtone, kuris turėtų įvykti šių metų liepą. 

Visų pirma blokas turės nuspręsti, kur yra riba, už kurios Aljansas įsitrauks į karą su Rusija Ukrainos pusėje. Ar tokia situacija apskritai įmanoma, atsižvelgiant į ankstesnius NATO pareiškimus, kad organizacija padeda Kyjivui ginklais, bet nesiųs savo karių? 

Apie tai „Amerikos balsui“ sakė Europos politikos analizės centro tyrėja Dalia Bankauskaitė. 

Susitikime kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kuris teigė, kad Vakarai, nepakankamai padėdami Ukrainai, skatina Kremlių.

Pradėdamas susitikimą ministras paragino pareigūnus „neapgaudinėti savęs“, nes „situacija Ukrainoje savaime neišsispręs“, o Rusija „nesustos, jei Ukraina nenugalės“.

„Kremlius planuoja dislokuoti naujas karines pajėgas prie savo vakarinių sienų. Rusai ir toliau mobilizuoja pajėgas. Rusijos ekonomika yra visiškai pavaldi kariniams poreikiams, ir jos nepaveikia nė vienas iš 12 sankcijų paketų. Kartu su vis drąsesniu Kremliaus imperialistiniu mentalitetu visi šie veiksniai rodo vieną aiškią baigtį: Rusija, jei nebus suvaldyta Ukrainoje, neišvengiamai judės toliau“, - sakė ministras.

 

Pareigūnas prognozuoja naujų įtampos taškų atsiradimą Artimuosiuose Rytuose, Pietų Amerikoje ir Azijoje. 

Atsižvelgdamas į tai, jis paragino sąjungininkus mąstyti strategiškai ir nepaversti saugumo problemų vidaus politinių kovų įkaitais. 

„Nes jei taip padarysime, karas ir diktatoriai neabejotinai pasibels į mūsų duris. Ir labai greitai mums vis tiek teks priimti šį iššūkį, tačiau daug didesne kaina, su mažesniu autoritetu ir prieš įžūlesnius priešininkus“, - perspėjo V. Landsbergis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(6)
(40)

Komentarai ()