„Atėjo laikas juos išvyti.“ Smūgis Rusijai. Laikė šalį okupuotą jau 32 metus  ()

Gabalas šalies okupuotas Rusijos nuo 1992 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moldova kaltina Rusijos „taikdarius“ Padniestrėje netinkamai eksploatuojant bepiločius orlaivius ir ginklus per pratybas, sukeldama prokremlišką dezinformacijos kampaniją, teigiančią, kad Moldova ketina priverstinai reintegruoti Padniestrę, skelbia ISW.

Moldova apkaltino Rusijos „taikdarius“ Padniestrėje padarius daugybe pažeidimų, įskaitant netinkamą bepiločių orlaivių naudojimą per pratybas 2023 m. gruodžio pabaigoje, o tai paskatino prokremliško ruporo informacinę ataką, praneša Karo studijų institutas (ISW).

Moldova jau keletą metų Rusijos karių buvimą Padniestrėje laiko neteisėtu ir ne kartą ragino juos išvesti iš šalies.

Sausio 18 dieną vykusiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Jungtinės kontrolės komisijos (JCC) posėdyje Moldovos delegacijos nariai paragino pradėti tyrimą dėl Rusijos „taikdarių“. Jie išreiškė susirūpinimą dėl šaulių ginklų, bepiločių orlaivių ir ginklų imitacijų naudojimo per 2023 m. gruodžio 22 d. pratybas, kuriose „taikdariai“ tariamai gynė savo forpostą Moldovos saugumo zonoje, teigia ISW.

Moldovos valdžia tvirtino, kad Rusijos „taikos palaikymo“ pajėgų buvimas ir naudojimas šių ginklų saugumo zonoje prieštarauja JCC protokolams. Be to, ji tvirtino, kad kai kurie iš šių ginklų ir bepiločių orlaivių nebuvo tinkamai atskleisti kaip Rusijos „taikdarių“ arsenalo dalis.

 

Reaguodamas į tai, vienas žymus Rusijos tinklaraštininkas, susijęs su Kremliumi, sausio 21 d. pareiškė, kad Moldovos valdžia didina spaudimą Rusijos remiamai atsiskyrusiai Padniestrės respublikai. Šis spaudimas apėmė raginimus išvesti Rusijos „taikdarius“ ir imtis ekonominių priemonių, teigia ISW.

Tinklaraštininkas tvirtino, kad Moldovos spaudimas buvo suderintas su tikslu priverstinai reintegruoti Padniestrę į Moldovą, pakartodamas naujausius Padniestrės prezidento Vadimo Krasnoselskio pareiškimus. Šie teiginiai, tiek iš tinklaraštininko, tiek iš Krasnoselskio, yra informacinės kampanijos, kuria siekiama destabilizuoti Moldovą, dalis. Moldova turi bendrą sieną su NATO nare Rumunija ir, kaip teigia ISW, šis pasakojimas gali būti panaudotas bet kokiam būsimam Rusijos eskalavimui regione pateisinti.

 

Rusijos pajėgos išlaiko savo buvimą Padniestrėje, atsiskyrusioje Moldovos rytinėje dalyje, nuo 1992 m., kai jos dalyvavo Padniestrės kare prieš Moldovos vyriausybės pajėgas.

Moldovos vyriausybė Rusijos karių buvimą laiko neteisėtu ir ne kartą ragino juos išvesti, pasisakydama už jų pakeitimą tarptautinėmis pajėgomis. Tačiau Rusija šiems reikalavimams nuolat priešinosi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(186)
(13)
(173)

Komentarai ()