Sovietinis monstras. Ką gali Il-76  ()

Sausio 24 dieną Belgorodo srityje sudužo Rusijos lėktuvas Il-76. Iki šiol nėra patikimos informacijos, kas buvo jo viduje ar koks tiksliai orlaivis tai buvo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-26 Sovietinis monstras. Ką gali Il-76  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Iljušin Il-76“ - tai didelis keturių variklių lėktuvas, pirmam skrydžiui pakilęs 1971 metais ir tarnybą pradėjęs 1974-aisiais. Il-76 turi ir civilinių versijų, įskaitant krovininius komercinius orlaivius ir gaisrų gesinimo lėktuvus, bet garsiausi yra kariniai transporteriai, gabenantys karius ir ginkluotę.

Il-76 ilgis - 46,59 m, sparnų plotis - 50,5 m. Jo įgulą sudaro bent 5 žmonės. Il-76 gali išvystyti 900 km/val. greitį.

Maksimalus Il-76 krovinio svoris priklauso nuo modifikacijos. Il-76M gali skraidinti 42 tonų krovinius, Il-76MD - 48 tonas, Il-76MD-90A pakelia net 60 tonų. Rusų pajėgose šie lėktuvai dažnai gabena karius, įskaitant ir su parašiutais šokančius desantininkus. Bet, aišku, tokie lėktuvai taip pat gabena ginklus, techniką, amuniciją.

Įdomu, kad iki šiol nežinoma, kas sausio 24 dieną sudužo Belgorodo srityje. Internete paskelbti du skirtingi registracijos numeriai. Atrodo, kad tai turėjo būti Il-76MD. Ukrainos šaltiniai anksčiau teigė, kad lėktuvas galėjo gabenti raketas S-300 sistemoms, bet rusai teigia, kad ten buvo žmonės (konkrečiau - 65 Ukrainos karo belaisviai). Paskelbtuose nuolaužų video kūnų beveik nematyti, o tai turėtų reikšti, kad keleivių ten nebuvo daug.

Ukrainos aviacijos ekspertas Valerijus Romanenko teigia, kad toks lėktuvas vieno aukšto konfiguracijoje gali gabenti iki 145 karių, o dviaukščiame - apie 225 žmones. Tai yra išties didelis ir talpus lėktuvas - jo praradimas savaime Rusijai yra bloga naujiena.

 

Beje, sausio 24-osios rytą Belgorodo srityje veikė rusų oro gynybos sistemos, gyventojai pranešė apie sprogimus, aidėjo sirenos. Kai kurie rusų šaltiniai pranešė, kad tą Il-76 numušė pačių rusų oro gynyba. Tiesa, rusai ir anksčiau yra sau priskyrę ukrainiečių laimėjimus, nes stengiasi nekelti panikos, nepripažinti Ukrainos ginkluotės pajėgumų. Be to, Ukraina patvirtino, kad numušė Il-76.

(17)
(1)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: