Super retas. Speciali įranga. Rusai vėl pakėlė į orą M-55 „Geofizika“ (Foto)  ()

Nereikėtų atmesti galimybės, kad šis retas žvalgybinis lėktuvas vėliau gali būti panaudotas veiksmuose prieš NATO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 metų lapkritį internete papitusios nuotraukos tapo žinoma, kad rusai į tarnybą grąžino bent vieną retą didelio aukščio žvalgybinį lėktuvą M-55 „Geofizika“. Skrydžiai buvo atlikti iš netoli Maskvos esančio „Ramenskoje“ aerodromo.

Pats M-55 „Geofizika“ buvo sukurtas sovietmečiu žvalgybai atlikti ir raketų smūgiams nukreipti į taikinį. Nors rusai po SSRS žlugimo šį orlaivį naudojo „moksliniams tyrimams“, 2023 metų rudenį lėktuve sumontuotas UKR-RT radiotechninės žvalgybos įrangos konteineris, kuris buvo sukurtas naikintuvui-bombonešiui Su-34.

Dabar internete pasirodė nauja skrendančio rusiško M-55 „Geofizika“ nuotrauka, o dabar po šio lėktuvo sparnais pastebėti du konkretūs konteineriai. Pirmasis yra ankščiau minėtas UKR-RT, antrasis yra UKR-RL elektroninės žvalgybos konteineris.

Šis faktas leidžia daryti prielaidą, kad rusai nusprendė grąžintam M-55 „Geofizika“ skirti „skraidančios laboratorijos“ vaidmenį, išbandyti ar išsiaiškinti pakabinamų konteinerių su žvalgybos įranga techninius aspektus, kurie vėliau bus naudojami Rusijo karo lėktuvuose.

 

Tačiau neatmestina, kad po kurio laiko rusai bandys panaudoti M-55 demonstraciniams skrydžiams prie sienos su NATO valstybėmis narėmis, kad imituotų žvalgybos vykdymą ar tikrai surinktų reikiamą žvalgybą.

M-55 „Geofizika“ dėmesį patraukia pirmiausia tuo, kad šis lėktuvas buvo sukurtas sovietmečiu būtent kaip didelio aukščio žvalgybinis lėktuvas.

Septintajame dešimtmetyje Sovietų Sąjunga pradėjo projektuoti didelio aukščio orlaivį su indeksu M-17 „Stratosfera“, kad perimtų amerikiečių žvalgybinius lėktuvus U-2 arba didelio aukščio oro balionus. Tačiau pirmą kartą šį lėktuvą į orą pavyko pakelti tik 1982 metais, kai didelio aukščio oro balionų tema prarado savo aktualumą.

 

Atsižvelgdami į tai, sovietų pareigūnai nusprendė pakeisti projektą į didelio aukščio žvalgybinį lėktuvą, skirtą raketoms nukreipti, ypač sovietiniam „Oka“ (eksploatavimas nutrauktas), savotiškam „Iskander“ „pirmtakui“. Naujasis projektas gavo indeksą M-55 „Geofizika“, pirmasis šio projekto lėktuvo skrydis įvyko 1988 m.

Žinoma, kad iš viso buvo pagaminti iki 5 tokie orlaiviai, kurie nuo 1996 metų buvo „paversti“ atlikti civilinio pobūdžio mokslinius eksperimentus, ypač tirti stratosferą tarp Rusijos Federacijos ir Europos šalių.

2017 metais Rusija pranešė, kad M-55 „Geofizika“ tariamai buvo užkonservuotas dėl „mokslinių tyrimų užsakymų trūkumo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(13)
(-11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()