Orbanas gavo „juodą ženklą“. Gali būti aktyvuotas 7 straipsnis. „Tai branduolinis variantas Europai“  (1)

Europos Sąjungos kantrybė išseko.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-29 Orbanas gavo „juodą ženklą“. Gali būti aktyvuotas 7 straipsnis. „Tai branduolinis variantas Europai“  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ES ketina atimti iš Vengrijos veto teisę, jei jos valdžios institucijos ir toliau blokuos pagalbą Ukrainai.

Apie tai praneša įtakingas laikraštis „Politico“, remdamasis savo šaltiniais.

Vengrija turės didelių problemų, jei jos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir toliau blokuos sprendimą skirti Kyjivui 50 mlrd. eurų paramą. Šios lėšos kritiškai reikalingos ukrainiečiams, kurie jau beveik dvejus metus kovoja dėl išlikimo prieš Rusijos agresiją. Budapeštas blokuoja šių pinigų skyrimą, keldamas ultimatumus Europai. Iki šiol ES pirmenybę teikė draugiškoms deryboms su Vengrija, tačiau kantrybė išseko.

„Dabar Europos diplomatai signalizuoja, kad „branduolinis variantas“ (Budapešto pašalinimas iš ES balsavimo proceso) nebėra neįsivaizduojamas, jei tai kelia pavojų Ukrainos saugumui“, – sakoma straipsnyje.

Vengrijai gali būti taikomas 7 straipsnis, pagal kurį sustabdomos valstybės narės balsavimo teisės.

„Yra toks vengrų posakis, kuris sakomas, kai reikalai nesiklosto gerai: „Kaip varlei po sub#%e“... V. Orbanas iš tiesų atsidūrė po ja“, – rašo „Politico“.

Leidiniui 5 ES šaltiniai patvirtino, kad ketinimai atimti iš Vengrijos veto teisę yra itin rimti. Labai tikėtina, kad sprendimas bus priimtas vasario mėn. aukščiausiojo lygio susitikime, jei Budapeštas vėl blokuos karinės pagalbos Kijevui skyrimą.

 

„Akivaizdu, kad ES valstybių ir vyriausybių vadovams V. Orbanas jau atsibodo... V. Orbanui atėjo laikas suprasti, kad 7 straipsnio grėsmė dabar yra reali“, – sakė Leveno universiteto profesorius Stephenas Van Heckas.

V. Orbanas tampa persona non grata ES ir vis labiau izoliuojamas dėl savo prorusiškos politikos. Jo izoliacija didėja, nes jis tolsta nuo demokratinių vertybių ir principų, o jo šalis tampa kraštutinių dešiniųjų pažiūrų.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(541)
(21)
(520)

Komentarai (1)