Antikvarinis šlamštas. Rusai į frontą atitempė naują „stebuklą“  ()

Internete pasirodė nuotraukos, kuriose matyti, kad rusų okupantai kovose prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas pradėjo naudoti retus sovietinius 130 milimetrų pabūklus M-46.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M-46 pabūklas buvo kuriamas 1946–1950 m. Tarnybą sovietų pajėgose jis pradėjo apie 1951 metus ir buvo gaminamas iki 1971-ųjų. Savo laiku M-46 buvo vienas toliausiai šaudančių artilerijos ginklų pasaulyje, nes net įprastas sviedinys nulekia apie 27 km. Palyginimui, britiška 155 mm haubica M777, naudojama JAV, Ukrainos, Australijos ir kelių kitų šalių, turi 23,5 km šūvio nuotolį naudojant standartinę amuniciją.

Bet dabar tai - senas ginklas. M-46 kalibras - 130 milimetrų, o tai nėra Rusijos sausumos pajėgų standartas. Dabar Rusija oficialiai pasikliauja savo 152,4 mm pabūklais, kuriems amunicija gaminama nuolat.

Kita vertus, nors M-46 yra senas artilerijos pabūklas, daug kur jis vis dar naudojamas. Suomija paskutinius savus nurašė tik 2019. Ir, atrodo, perdavė Ukrainai, kuri M-46 pabūklų gavo ir iš Kroatijos - šiuos pabūklus naudoja abi pusės. Tačiau Rusija, kuri turi dideles ir plačias pajėgas, nori pasikliauti standartais, kurie pabrėžia 152,4 mm artileriją, todėl M-46 seniai buvo nustumti į ilgalaikio saugojimo aikšteles.

„Defense Express“ praneša, kad rusai prieš karą saugojo tik 350 M-46 pabūklų. Kiek jų buvo ištraukta iš ilgalaikio saugojimo vietų ir paruošta tarnybai Ukrainoje - nežinoma. Tačiau faktas tas, kad M-46 dabar naudojamas Ukrainoje, nors Rusija kartoja, kad ginklų ir amunicijos jai netrūksta.

Analitikai mano, kad rusai galėjo rasti sviedinių šiems pabūklams savo atsargose. O gal jų suteikė Šiaurės Korėja, kuri turi net kelis skirtingus 130 mm pabūklų tipus.

 

„Defense Express“ analitikai mano, kad rusai nusprendė į dienos šviesą tempti savo M-46 dėl dviejų priežasčių – didelių nuostolių ir šių pabūklų šūvio nuotolio. Rusija nori savo artileriją laikyti toliau nuo kontakto linijos, kad išvengtų ukrainiečių dronų. Be to, Ukraina taip efektyviai naikina rusų artileriją, kad pabūklų gali pradėti trūkti.

Rusija į dienos šviesą traukia daug senų ar neįprastų ginklų. Gali būti, kad vien dėl to, kad jų turi. Kam juos nurašyti ir išmesti, jei galima panaudoti Ukrainoje - tokia paprasta rusiško praktiškumo logika.

(32)
(8)
(24)

Komentarai ()