„Velnias! Tai S-300!!! Vaikinai, ruoškimės blogiausiam...“ Atakuojamos naftos ir dujų tiekimo linijos  ()

Ukraina pradėjo gudrų puolimą prieš Rusiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina stiprina kovą, vykdydama bepiločių lėktuvų smūgius giliai į Rusijos teritoriją. Negalėdama prilygti V. Putino karinei galiai, Ukraina vykdo „išmaniąją konfrontaciją“, atakuodama priešo naftos ir dujų tiekimo linijas. Apie tai rašo britų leidinys „The Guardian“.

Praėjusią savaitę vairuotojas, važiuodamas per Rusijos Leningrado sritį, susidūrė su neįprastu reiškiniu. Kelią užblokavo vyrai. Priekyje didelis alyvmedžio žalios spalvos karinis automobilis su cigaro formos raketomis ant galinės dalies važiavo atbuline eiga ir sustojo ant apsnigto kelkraščio.

„Velnias! Tai S-300!!!“, – sušuko vairuotojas ir pridūrė: – „Tai ką, vaikinai, ruoškimės blogiausiam“.

Šis siurrealistinis susitikimas pakelėje įvyko netoli Sankt Peterburgo, daugiau kaip 1 000 km nuo sienos su Ukraina, kur Rusija jau beveik dvejus metus vykdo totalinį karą. Akivaizdu, kad Kremliaus saugumo tarnybos neketino rizikuoti. Jos dislokavo raketų „žemė-oras“ sistemą S-300, kad apsaugotų Sankt Peterburgą nuo mažų, bet pavojingų dronų.

Per pastarąsias tris savaites Ukraina paralyžiavo Rusijos energetikos infrastruktūrą. Netrukus po Naujųjų metų kažkas pritvirtino sprogmenų prie traukinio vagonų Uralo mieste Nižnij Tagile. Sprogimas nugriaudėjo netoli objektų, priklausančių „Gazpromneft“, trečiai pagal dydį šalies naftos gamintojai. Tada dronas kamikadzė rėžėsi į naftos saugyklą Orelio srityje.

 

Sausio 18 d. buvo užpultas dar vienas naftos terminalas Sankt Peterburge. Tai, kas įvyko vėliau, buvo dar gražiau. Netoli Baltarusijos ir Ukrainos esančiame Klinčių miestelio naftos saugykloje kilo didžiulis gaisras. Po trijų dienų dronai smogė Baltijos uostui Ust-Luga Suomijos įlankoje ir pagrindiniam naftos terminalui, priklausančiam bendrovei „Novatek“. Jis tiekia degalus Rusijos kariuomenei, o kiti kroviniai keliauja į Aziją. Dangų nušvietė oranžinis ugnies kamuolys. Liudininkai sprogimą apibūdino apokaliptiniais žodžiais.

Praėjusią savaitę jau buvo neįmanoma ignoruoti įrodymų apie naują ir ilgalaikį išpuolį prieš svarbią Rusijos ekonomikos dalį. Trečiadienį dronas smogė Tuapsės naftos perdirbimo gamyklai pietų Rusijoje, Juodosios jūros pakrantėje. Po juodu dangumi matėsi degančios naftos perdirbimo gamyklos liepsnos. Netoliese buvo priverstas užsidaryti Sočio oro uostas.

 

Šie išpuoliai – tai dalis Kyjivo stiprėjančios asimetrinės kampanijos, kuria siekiama sužlugdyti pramonę ir atimti iš Maskvos milijardus dolerių pasaulinių pajamų, kurias ji naudoja konfliktui finansuoti. Maždaug pusę Rusijos 420 mlrd. dolerių eksporto pajamų praėjusiais metais sudarė pajamos iš naftos.

„Rusija savo ginkluotąsias pajėgas finansuoja iš naftos eksporto. Negalima įtikinti tokių šalių kaip Indija ir Kinija nustoti ją pirkti. Taigi jūs išmušate iš vėžių Rusijos naftos perdirbimo gamyklas“, – tvirtina Ukrainos karo korespondentai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(133)
(1)
(132)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: