[Nuomonė] Ukraina artėja prie strateginio pralaimėjimo  (3)

Artėja antrosios plataus masto invazijos metinės, o dabar Ukrainos būklė prasčiausia per dvejus metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visuomenė pavargusi ir susiskaldžiusi, išvarginta nesantaikos ir nevilties. Išpūsti 2023 metų lūkesčiai pasirodė nuviliantys net tiems, kurie buvo sužavėti. Tas vienybės ir pastangų pakilimas, kuris buvo ankstyvomis dienomis, baigėsi, rašo Valerijus Pekaras, verslininkas, Kyjivo-Mohylos verslo akademijos dėstytojas.

Kariuomenę išvargina mūšiai, rotacijos ir personalo trūkumas, ginklų ir amunicijos nepakankamumas, silpni paaiškinimai ir nesupratimas, kas laukia toliau vadovavimo sistemos. Tokios savanorių bangos kaip pradžioje niekada nebus.

Verslas dar kartą apgaudinėjamas, kai po paskutinių pažadų nutraukti spaudimą buvo pateiktos sąskaitos, kurios tik pablogina situaciją. Verslininkų, kurie pasiruošę tiesiog užsidaryti, dalis pasiekė rekordinį aukštį.

Pagaliau nutrūko valdžios ir visuomenės bendravimas. Vienas TV maratonas, anoniminiai „Telegram“ kanalai ir teigiami tinklaraštininkai nesugeba perteikti pozicijos ar išlaikyti pasitikėjimo. Iš užsienio žiniasklaidos sužinome svarbių dalykų. Atbulinės eigos signalai iš apačios į viršų visiškai blokuojami. Gyvybiškai svarbūs sprendimai iš esmės neaptariami.

 

Valstybės tarnyba iš tikrųjų yra ant išnykimo slenksčio dėl darbuotojų trūkumo, mažų atlyginimų, baimės būti persekiojamiems net už būtiniausius sprendimus ir visuomenės neapykantos. Nesąžiningi vagia kaip paskutinę dieną, dorieji slepiasi kaip sraigės. Pasitikėjimas valstybės institucijomis apskritai yra itin žemo lygio.

Politinis elitas iš esmės orientuotas į reitingus ir rinkimus, o ne į pergalę. Ši klaidinga prioritetų sistema kainuoja vis daugiau.

Užsienio pagalba ateina lėčiau ir mažesniais kiekiais, nei reikia. Mūsų nesėkmingos komunikacijos problema (silpni pranešimai ir nepakankami kanalai) koreliuoja su strategine pačių sąjungininkų sumaištimi, kurie vienodai bijo mūsų pralaimėjimo ir pergalės.

 

Gresia makrofinansinio stabilumo praradimas, staigus grivinos kurso kritimas ir infliacijos protrūkis (nors intensyvus bendradarbiavimas su ES ir TVF gali leisti šios grėsmės išvengti).

Visa tai vyksta toliau besivystančios demografinės krizės, didžiulės emigracijos ir vidaus migracijos, šešėlinės darbo rinkos augimo ir piliečių, kuriems reikalinga socialinė apsauga, skaičiaus fone.

Ir visa tai demokratijos, žodžio laisvės, skaidrumo ir atskaitomybės, vietos savivaldos ir kitų Ukrainos gyvybingumo pamatų aplinkoje. Politinių kivirčų ir komunikacijos nesėkmių fone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(18)
(-5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)