„Kalašnikovo automatai danguje“. „The Economist“ savo viršelį skyrė Ukrainos dronams (Foto)  ()

Pasak žurnalistų, Ukrainos dronai atveria naują karinės konfrontacijos erą, pakeisdami jėgų pusiausvyrą mūšio lauke.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalo „The Economist“ dėmesio centre atsidūrė Ukrainoje pagaminti nepilotuojami orlaiviai, pabrėžiantys jų, kaip ateities ginklo, keičiančio jėgų pusiausvyrą kariniuose konfliktuose, svarbą. Straipsnis vadinasi „Dronai žudikai, pirmiausia sukurti Ukrainoje – ateities ginklas“, o viršelį „puošia“ savadarbis Ukrainos dronas, gabenantis amuniciją.

Vienas iš pagrindinių punktų, kurį pabrėžia „The Economist“, yra tai, kad Ukrainos dronai atveria naują karinės konfrontacijos erą. Šie nepilotuojami orlaiviai, sukurti su minimaliomis sąnaudomis, pakeitė jėgų pusiausvyrą mūšio lauke. Anksčiau brangūs ir aukštųjų technologijų ginklai buvo laikomi turtingų šalių pranašumu, o dabar Ukrainos dronai demonstruoja, kad prieinamumas ir efektyvumas gali būti tų, kurie yra pasirengę naujovėms, pusėje, pažymi leidinys.

„Preciziškai valdomi ginklai savo modernia forma pirmą kartą pasirodė mūšio lauke Vietname prieš kiek daugiau nei 50 metų. Nuo tada ginkluotosios pajėgos siekė tikslumo ir sunaikinimo, o tokių ginklų kaina smarkiai išaugo. JAV artilerijos sviediniai su GPS valdymu vienu metu kainavo 100 000 dolerių. Kadangi „protingi“ ginklai yra brangūs, jų trūksta. Taigi 2011 m. Europos šalys jų pritrūko Libijoje. O jeigu „sujungti tikslumą, masiškumą ir pigumą?“,  – rašoma straipsnyje.

 

Leidinyje pažymima, kad ši karinių technologijų revoliucija kelia ir kontrolės bei etikos klausimų. Atsiradus masinės gamybos bepiločiams orlaiviams, reikia ieškoti jų naudojimo kontrolės. Kaip žmonės valdys mūšio lauką su savarankiškai koordinuojamais dronų būriais?

„Eksponentinis Rusijos ir Ukrainos bepiločių orlaivių skaičiaus augimas rodo antrąją tendenciją. Jie įkvėpti ir pritaikyti plačiai prieinamoms vartotojų technologijoms. Ne tik Ukrainoje, bet ir Mianmare, kur sukilėliai neseniai nugalėjo vyriausybės karius, savanoriai gali naudoti 3D spausdintuvus gaminti pagrindinius komponentus ir surinkti lėktuvus nedidelėse dirbtuvėse. Deja, tuo netrukus gali pasinaudoti nusikalstamos grupuotės ir teroristai“, – pastebi žurnalistai.

 

Be to, „The Economist“ atkreipia dėmesį į tai, kad Ukrainos dronai neša svarbias karinių technologijų plėtros tendencijas. Tai ne tik prieinamumo ir efektyvumo revoliucija, bet ir karybos strategijų pasikeitimas.

„Kalašnikovo automatai danguje“ – taip leidinys pavadino Ukrainos dronus, kurie, anot straipsnio autorių, simbolizuoja naują erą, kai technologijos ir ginklai tampa vis labiau subalansuoti ir įperkami.

„Amerika ir jos sąjungininkės turi pasiruošti pasauliui, kuriame sparčiai gerėjantys kariniai pajėgumai plinta vis greičiau. Kai dangus virš Ukrainos prisipildo pigių ginklų, kurie derina tikslumą ir ugnies jėgą, tai yra įspėjimas. Masinės gamybos orlaivai-žudikai jau keičia pusiausvyrą tarp žmonių ir technologijų kare“, – reziumuojama straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()