„Degins žmones gyvus.“ Naujausias Rusijos siaubas – TOS-3 „Drakon“. Kas žinoma (Foto)  ()

Rusijos ginklų gamykla „Omsktransmaš“ užpatentavo TOS-3 „Drakon“ – TOS-1 sistemos važiuoklės ir sistemos paleidimo įrenginio TOS-2 pagrindu sukurtą artilerijos sistemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepsnosvaidžio dizainas vis dar yra konceptualioje fazėje, tačiau tai, matyt, yra bandymas pašalinti problemas, buvusias ankstesnėse versijose. Pranešama, kad gamybinė įmonė įregistravo naują prekės ženklą, kuris rodo naujos sistemos kūrimą.

Raketinė artilerijos sistema TOS-1A „Sołncepiok“ dažnai pasirodo Ukrainoje, nes suteikia galingą ugnies paramą ir sukelia rimtą naikinimo galią. Priešakinėje linijoje buvo pastebėta ir naujesnė sistema TOS-2 „Tosočka“. Šio ginklo panaudojimas karo veiksmų metu leido rusams pastebėti, kad vadinamieji sunkieji liepsnosvaidžiai turi keletą reikšmingų trūkumų, kurie turi įtakos bendram naudojimui.

Manoma, kad naujoji sistema, pavadinta „Drakon“, bus montuojama ant T-72 arba T-80 tanko važiuoklės ir turės 15 elementų termobarinės amunicijos instaliaciją.

Rusijoje vyksta naujausios pažangios TOS-3 sunkiųjų liepsnosvaidžių sistemos kūrimo darbai. Anoniminių šaltinių teigimu, ši kelių užtaisų raketų sistema bus senųjų modelių, kuriuos rusai šiuo metu naudoja kare su Ukraina, variantas. Tai, kas žinoma apie naująjį Rusijos ginklą, aprašyta Bulgarijos kariuomenės straipsnyje, paskelbtame vasario 9 d.

Rusai nori sukurti naują liepsnosvaidį

Termobarinio ginklo TOS-1, kartais laikomas branduolinių ginklų pusbroliu, šaudymo nuotolis yra nuo 6 iki 10 kilometrų. Manoma, kad tai yra pagrindinė jo silpnybė, nes ginklas turi būti pastatytas palyginti nedideliu atstumu nuo priekinės linijos ar apšaudomo taikinio. Dėl to TOS-1 yra lengvas Ukrainos atakos dronų grobis.

 

Pigūs FVP dronai sulaužo visą Rusijos koncepciją naudoti savaeigius liepsnosvaidžius. Nedidelis įrenginys sunaikina sistemos komponentą, kainuojantį iki 7 milijonų dolerių, ir neleidžia jam atlikti galingų smūgių termobarinėmis raketomis. Tai gera žinia ukrainiečiams, nes atakos su TOS-1 sistemomis metu temperatūra epicentre siekia iki 3000 laipsnių Celsijaus, o tai reiškia, kad nuliniame grunte viskas tiesiog „išgaruoja“, tarp jų žmonės.

 

TOS-1 sistema turi ir privalumų, kuriuos rusai nori panaudoti TOS-3 „Drakon“ konstrukcijoje. Tai apima ginklo važiuoklę. Šis savaeigis ginklas buvo sumontuotas ant tanko T-90 arba T-72 važiuoklės. Dėl šios priežasties jis gerai veikia bekelėje. Rusai mano, kad sujungus tokią važiuoklę su TOS-2 sistemos veikimo nuotoliu, kuris yra nuo 15 iki 24 kilometrų, galima sukurti efektyvų termobarinį ginklą.

 

Taip pat manoma, kad TOS-3 turės mažesnį paleidimo vamzdžių skaičių, skirtingai nei du jo pirmtakai – TOS-1A „Solncepek“ su 24 vamzdžiais ir TOS-2 „Tosočka“ su 18 vamzdžių, „Drakon“ variantas bus įrengtas su 15 vamzdžių.

 

TOS-3 šaudmenų sumažinimas gali būti siejamas su sistemos svoriu, papildomos įrangos įrengimu bei aktyvios ir dinamiškos apsaugos sistemos buvimu.

Didelė tikimybė, kad TOS-3 „Drakon“ gali būti sumontuotos naujos 15 km nuotolio raketos TBS-M3, kurios jau naudojamos TOS šeimos liepsnos svaidymo sistemose. Taigi, jei rusų inžinieriai neišras kažko naujo amunicijos atžvilgiu, pokyčiai greičiausiai palies tik paties paleidimo įrenginio konstrukcinius sprendimus.

TOS-3 „Drakon“ kol kas yra tik koncepcija ir nežinoma, ar Rusija pradės gaminti ginklą ir kada.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(19)
(-15)

Komentarai ()