Venesuela ruošiasi karinei invazijai. Kariuomenė jau perkeliama prie sienos (Foto)  ()

Kaip rašo amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“, pajėgų dislokavimas prieštarauja gruodį tarp dviejų šalių prezidentų pasiektam susitarimui, kuriame raginama taikiai spręsti teritorinius ginčus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Venesuela vis labiau grasina aneksuoti dalį Gajanos teritorijos ir perimti didžiausių pastarojo dešimtmečio naftos telkinių kontrolę. Tai pasireiškia lengvųjų tankų, raketomis ginkluotų patrulinių katerių ir šarvuotų transporterių dislokavimu prie abiejų šalių sienų. Apie tai rašo amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“.

Naujausios Venesuelos kariuomenės išplatintos palydovinės nuotraukos ir vaizdo įrašai socialinėje žiniasklaidoje rodo ginkluotųjų pajėgų dislokavimą pasienio zonoje. Tai prieštarauja gruodį dviejų šalių prezidentų pasiektam susitarimui, kuriame raginama taikiai spręsti teritorinius ginčus.

Venesuelos vyriausybė, turinti pažangių ginklų iš savo sąjungininkės Rusijos, stiprina savo pretenzijas į Esekibo regioną, kuris sudaro didelę Gajanos dalį. Tai susiję su tuo, kad Gajana tapo svarbia pasaulio energijos rinkos žaidėja, nes Esekibo regione „Exxon Mobil“ vadovaujamas konsorciumas atrado naftą, pažymi leidinys.

Reaguodama į šiuos veiksmus, Gajana stiprina savo gynybinius pajėgumus ir bendradarbiavimą su JAV. JAV vyriausybė teikia paramą karine įranga, įskaitant sraigtasparnius ir bepiločius orlaivius, kad padėtų Gajanai apginti savo interesus.

„Buvusioje britų kolonijoje, kurioje gyvena 800 000 gyventojų, gynybos pajėgas sudaro tik 3 000 karių, todėl vyriausybė glaudžiau bendradarbiauja su Jungtinėmis Valstijomis, siekiant pagerinti šalies gynybinius pajėgumus“, – nurodė WSJ.

 

 

Tuo pat metu Venesuelos valdžia teigia, kad stiprina gynybą reaguodama į JAV karines pratybas Gajanoje ir britų karo laivo dislokavimą Gajanos vandenyse.

Venesuelos veiksmai kelia susirūpinimą Bideno administracijai, kuri jau bando išspręsti įtemptus Venesuelos ir jos sąjungininkų bei JAV santykius. JAV vyriausybės pareigūnai aktyviai bendradarbiauja su Gajana, kad padėtų jai stiprinti gynybą ir užtikrinti saugumą regione.

„Maduro veiksmai, taip pat gruodį surengtas referendumas, kuriame jis teigė, kad milijonai venesueliečių pritaria planams užgrobti Esekibo regioną, sukėlė nerimą Bideno administracijos politikams, kurie ir taip yra užsiėmę bandydami rasti atsakymą į Venesuelos sąjungas su Rusija, Iranu ir Kinija“, – rašo amerikiečių žurnalistai.

 

Vašingtone įsikūręs Strateginių ir tarptautinių studijų centras, naudodamas „Maxar Technologies“ pateiktus ir išskirtinai žurnalui pateiktus palydovinius vaizdus, ​​nustatė, kad 2023 m. pabaigoje ir sausio mėn. Venesuela perkėlė šarvuočius ir lengvuosius tankus į Anakoko salą Kujunio upėje, keliolika metrų nuo Gajanos. Ten taip pat vyksta statybos darbai, rodantys bazės išplėtimą.

 

Sausio 18–22 d. Venesuelos Atlanto vandenyno Guirijos uoste buvo dislokuoti mažiausiai trys Irane pagaminti priešlaiviniai valdomų raketų patruliniai kateriai „Peykaap III“, rodo Vašingtone įsikūrusios ekspertų grupės CSIS naudotos palydovinės nuotraukos.

Sausio 31 d. režimo pajėgos sumontavo dvi Rusijoje pagamintas priešlėktuvines raketas „Buk M2E“ Guirijoje, beveik 650 km į rytus nuo savo įprastos padėties netoli Venesuelos sostinės Karakaso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(33)
(-20)

Komentarai ()