„Ne, neginčiau. Skatinčiau Rusiją daryti, ką tik nori.“ Trumpas grasina NATO šalims. Kas vyksta  (4)

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį (vasario 10 d.) pareiškė, kad ragins Rusiją „daryti, ką tik nori“, jei ji užpuls NATO šalį, kuri nepakankamai investuoja į gynybą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-11 „Ne, neginčiau. Skatinčiau Rusiją daryti, ką tik nori.“ Trumpas grasina NATO šalims. Kas vyksta  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per kalbą rėmėjams Pietų Karolinoje D. Trumpas papasakojo apie pokalbį su „didelės šalies“ prezidentu, kuris paklausė, ar ji būtų apsaugota, jei Rusija pultų. Trumpas sakė, kad jo atsakymas šios šalies lyderiui buvo toks, kad JAV vyriausybė negins šalių, kurios nesumokės reikalaujamos dalies gynybos išlaidų.

„Ne, neginčiau. Tiesą sakant, aš raginčiau Rusiją daryti ji ką nori. Turite sumokėti. Jūs turite sumokėti savo sąskaitas“, – sakė D. Trumpas.

Šiaurės Atlanto aljansas buvo įkurtas 1949 m., siekiant kolektyvinės atsakomosios priemonės prieš Sovietų Sąjungą. Išskirtinis susitarimo bruožas yra tas, kad užpuolimas prieš vieną NATO sąjungininkę yra visų puolimas.

Trumpas jau seniai reiškė nepasitenkinimą NATO ir ginčijosi su valstybių narių vadovais, grasindamas JAV išstoti iš NATO, kad šalys narės įvykdytų tikslą gynybai skirti 2 % savo bendrojo vidaus produkto.

Praėjusiais metais paskelbtoje ataskaitoje nustatyta, kad tik 11 iš 30 valstybių narių tuo metu gynybai išleido 2 % ar daugiau savo BVP.

D. Trumpo pasisakymai sukėlė nerimą daugeliui JAV politikos stebėtojų. Politikos apžvalgininkė Alyssa Farah Griffin sakė, kad D. Trumpo komentarai buvo „muzika“ Rusijos lyderio Vladimiro Putino ausims.

 

Baltieji rūmai jau pavadino Trumpo žodžius „siaubingais ir beprasmiškais“. Baltųjų rūmų atstovas spaudai Andrew Batesas, paklaustas apie Trumpo komentarus, sakė: „kruvinų režimų skatinimas įsiveržti į mūsų artimiausius sąjungininkus yra baisu ir nenormalu, be to, tai kelia grėsmę Amerikos nacionaliniam saugumui, pasauliniam stabilumui ir mūsų ekonomikai viduje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(28)
(-18)

Komentarai (4)