„Karas Ukrainoje panašus į Pirmąjį pasaulinį karą, bet su dronais.“ Koks pragaras dedasi fronte  ()

Buvęs žvejys iš Farerų salų, dabar ginantis Ukrainą, sakė, kad jo batalionas aptiko masinius kapus su egzekucijų ženklais, kurias greičiausiai įvykdė „Wagner“ smogikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs žvejys iš Farerų salų (priklauso Danijos Karalystei), vardu Bjornas, dabar gina Ukrainą kaip Tarptautinio legiono narys. Gynėjas šaukiniu „Vikingas“ pasakojo „Euronews“ apie tai, kaip pateko į frontą, kokias sunkias treniruotes patyrė ir kodėl nori tęsti kovą.

„Tai kitoks karas. Tai nėra kaip Irakas ar Afganistanas ar koks kitas karas. Tai kaip Pirmasis pasaulinis karas, tik su dronais. Bėgi per apkasus, per bunkerius. Net buvę kariai turi persikvalifikuoti“, – sako Vikingas.

Bjornas keliavo po Europą, kai jam paskambino jo pusbrolis, kuris, prasidėjus plataus masto invazijai, prisijungė prie Tarptautinio legiono Ukrainoje.

„Kalbėjomės daugiau nei valandą. Jis man papasakojo apie visus žiaurumus, kuriuos rusai daro prieš civilius ir karo belaisvius“, – leidiniui pasakojo vyras.

Nepaisydamas artimųjų įtikinėjimo, Bjornas išvyko į Ukrainą, kur prieš stojant ginti Ukrainos valstybę, turėjo intensyviai treniruotis. Anot jo, treniruočių intensyvumas toks, kad jų nebaigia 40 proc. kandidatų. Pradinė fizinė treniruotė truko nuo 3 iki 4 savaičių. Vikingas pažymėjo, kad per penkias savaites numetė 20 kilogramų. Tada 26 žmonės paliko mokymus tik jiems įpusėjus.

Iš viso mokymai trunka du mėnesius, per kuriuos kariai treniruojasi su visa karine technika, įskaitant ir šarvus, kurie gali sverti iki 20 kg – ir visa tai +26 laipsnių temperatūroje.

„Atvažiavo daug vaikinų. Jie įstojo į legioną, o po savaitės pasakė, kad aš turiu aštuonerių metų kariuomenės stažą, esu reindžeris, majoras, dar kažkas, o tada jie iškrito“, – pabrėžė karys.

Bjornas sako, kad apie 20 % užverbuotų išvyksta po 2–5 misijų, nes supranta, kad „karas yra pragaras“.

Užsienio gynėjo teigimu, visi užverbuoti turi „neoficialų ritualą“ ir gauna pravardes iš kitų karių.

Bjornas yra „Vikingas“, Šiaurės šalių paveldo ir aukšto bei tvirto kūno sudėjimo simbolis.

 

Pirmosios Bjorno misijos metu naujokai įveikė tik kelis šimtus metrų, kai dronas numetė granatą ant namo, kuriame jie buvo. Kovotojai turėjo eiti tris kilometrus į frontą, kur okupantai ir toliau juos apšaudė.

„Aš tiesiog norėjau grįžti namo“, – apie pirmąsias savo misijas pasakoja Vikingas.

Tačiau, kaip priduria leidinys, gynėjas ištvėrė ir pradėjo priprasti prie artilerijos, minosvaidžių ir visų kitų sprogimų ūžesių ir smūgių. Bjornas paaiškino, kad „kai pradedi skirti šiuos garsus, tampi ramesnis, nes žinai, kaip reaguoti“.

Kaip sako užsienietis, daugelis rusų okupantų yra ne tik labai jauni, bet ir neturi šarvų, šalmų. Anot jo, dalis Rusijos ginkluotųjų pajėgų karių yra nepatyrę, o išsiunčiami į frontą pasimeta. Tokius kareivius rusai pirmiausia meta į frontą – kasa apkasus ir pan., o paskui ateina labiau pasiruošę įsibrovėliai.

Vikingas sako, kad rusų desantininkus labai lengva atskirti nuo šauktinių, nes „šauktiniai yra labai bailūs, pradeda šaudyti iš 80-100 metrų“ ir iš baimės šaudo aklai. Tačiau priešo desantininkai ir profesionalūs kariai, turintys didelę patirtį, yra labai agresyvūs.

 

Bjornas sakė, kad daugelyje miestų, ypač Bachmute, rusų kareiviai laikė gyventojus įkaitais, kad panaudotų juos kaip skydus, nes „žinojo, kad ukrainiečiai nešaudys“.

Vikingo batalionas aptiko masinių laidojimų su „visais egzekucijos požymiais“, kuriuos, jo nuomone, įvykdė „Wagner“ smogikai, įrodymų. Jis taip pat matė vaizdo įrašus, kaip okupantai prievartauja moteris ir šaudo į vaikus iš tankų.

Vyras pabrėžia, kad gili pagarba Ukrainos žmonėms skatina jį grįžti į frontą. Anot jo, priešas niokoja viską, taip pat ir kaimus prie sienos, kuriuose gyveno tik 20 žmonių.

Bjornas priduria, kad rusai ketina sunaikinti viską, kas susiję su Ukraina, todėl gynėjui kyla jausmas, kad jis kovoja „dėl gero tikslo“.

 

„Taip keista, kad žmonės vis dar tiki, kad Rusija kovoja su naciais. Zelenskis – žydas, ministras pirmininkas – žydas. Gynybos ministras – musulmonas. Čia yra 20 etninių grupių ir 30 skirtingų kalbų. Viskas, išskyrus nacizmą“, – pažymi jis.

Anot Vikingo, karo prieš rusų užpuolikus metu jis išmoko vertinti smulkmenas gyvenime.

„Anksčiau nemėgau eiti į vaikų teatro spektaklius, bet ateityje būsiu laimingas. Dabar lengvai einu... Prieš karą buvau nuožmus darboholikas, o dabar esu karys, vertinantis smulkmenas“, – tikina gynėjas.

Kariškis pridūrė, kad pasibaigus karui jis planuoja kartu su savo 14-mečiu sūnumi stebėti Islandijos ugnikalnio išsiveržimą.

„Galbūt fronte ir liekame žmonėmis, o ne tik patrankų mėsa, nes žinome, kad už mūsų stovi civiliai, kurie rūpinasi, kad būtume pavalgę, žiemą šilta, kad turėtume kavos, maisto, saldumynų, kad esame vertinami ir kad nesame vieni“, – reziumavo karys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(0)
(42)

Komentarai ()