„Paskutinį kartą naudotas per Pirmąjį pasaulinį karą.“ Ukrainoje pasirodys kažkas unikalaus (Video)  ()

Ukrainiečiai mūšio lauke naudoja mažus balionus. Tai bendrovės „Aerobavovna“ sukurti įrenginiai, naudojami atpažinimui, signalų retransliavimui ir dronų valdymui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis daugiau kariuomenių pasikliauja aerostatais, kurie leidžia matyti daug daugiau nei tradiciniai ant žemės pastatyti radarai.

Jei prietaisai aprūpinti specializuota žvalgybos įranga, pakelti į didelį aukštį, pašalinami iššūkiai, susiję su reljefo ir įvairiomis kitomis kliūtimis, aerostatai anksčiau aptinka objektus, pasirodančius tam tikroje srityje, net ir tuos, kurie skrenda žemai, ir taip leidžia greičiau reaguoti į galimą grėsmę.

Ukrainos aerostatai virš mūšio lauko

Paskutinį kartą aerostatai naudoti per Pirmąjį pasaulinį karą. Dabar tokių sprendimų galima rasti teritorijose, paveiktose karo veiksmų Ukrainoje. Rusai jau naudoja technologiškai pažangius oro balionus, dabar juos naudoja ir ukrainiečiai.

„Defense Blog“ informuoja, kad tai Ukrainos bendrovės „Aerobavovna“ iš Kyjivo sukurti įrenginiai. Kaip rašoma įmonės tinklalapyje, bendrovės misija yra „apginkluoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas moderniais aerostatais, prilygstančiais išsivysčiusių šalių produkcijai“.

Įmonė siūlo įvairius aerostatus. Jų kainos prasideda nuo 3000 USD (įrenginiams, kurių naudingoji apkrova yra iki 5 kg), o tai, įmonės teigimu, reiškia, kad toks įrenginys kainuoja keturis kartus pigiau nei komercinis dronas. Paprasčiausioms versijoms nereikia elektros ar degalų. Tai naudoja pažangesni modeliai, kuriuose naudojamos baterijos arba generatoriai.

 

Heliu užpildyti aerostatai gali išbūti ore nuo kelių dienų iki kelių savaičių. Jų valdymas paprastas, bendrovė siūlo vienos dienos mokymus oro balionų operatoriams. Prietaisai pristatomi specialiuose transportavimo konteineriuose su gervėmis ir helio bakais. Pasak gamintojo, mažesni aerostatai gali būti paruošti darbui vos per 15 minučių, padedami 2–3 žmonių.

Balionai pagaminti iš elementų, kurių didžioji dalis gaminama Ukrainoje, tačiau dalis detalių atkeliauja iš užsienio tiekėjų. „UAwire“ svetainė nurodo, kad pati baliono danga yra nebrangi, palyginti su sistemomis, kurios yra sumontuotos ant aerostato.

 

Heliu užpildytame balione nėra slėgio ir jis labai lėtai praranda dujas ir aukštį. Praeina maždaug trys valandos nuo to momento, kai į jį pataiko priešo pajėgos (nebent tai būtų tiesioginis, niokojantis smūgis), kol įrenginys pasiekia žemę. Švelnus nusileidimas sumažina aerostato nešamo krovinio sugadinimo riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(0)
(33)

Komentarai ()