[Karšta tema] „Putino svastika" – kodėl Rusijos armija Ukrainoje naudoja raidę „Z“ ir ką ji reiškia? O kokios kitos naudojamos raidės? (Foto, Video)  ()

Nuo gimnasto ant pakylos iki nepagydomai sergančių vaikų onkologinėje ligoninėje – rusai, palaikantys Putiną, visur puikuojasi Z raide, naudojama Rusijos pajėgų Ukrainoje. Yra įvairių paaiškinimų apie simbolio kilmę ir tai, ką jis reiškia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Simbolis „Z“ iš pradžių buvo pastebėtas ant Rusijos tankų ir kitų karinių transporto priemonių, tačiau kai kurie žmonės greitai jį priėmė kaip paramos Rusijos invazijai į Ukrainą demonstravimą.

Kiek paplitęs jo naudojimas?

Pastaruoju metu paplito du garsiausi simbolio naudojimo pavyzdžiai.

Nepagydomai sergantys vaikai Rusijos mieste Kazanėje buvo raginami stovėti lauke ant sniego su savo mamomis ir suformuoti raidę Z, kad parodytų paramą invazijai. Vėžiu sergančiųjų labdaros organizacijos, valdančios ligoninę, pirmininkas sakė, kad nuotrauką padarė bepiločiu orlaiviu.

Rusijos gimnastą Ivaną Kuliaką nagrinės sporto valdymo komisija po to, kai jis ant pakylos užlipo vilintis marškinėlius su šiuo simboliu po to, kai savaitgalį Katare užėmė trečią vietą lygiagrečių rungtyje. Jo varžovas ukrainietis Illia Kovtunas, iškovojęa aukso medalį, neatrodė sužavėtas.

Ką reiškia Z simbolis?

Šiuo klausimu yra įvairių nuomonių.

 

Vieni sako, kad tai Z reiškia За победу – tariamas „za pobedu“ (reiškia „už pergalę“), kiti sako, kad tai reiškia zapad (Vakarai).

Daugelis pastebėjo simbolio panašumą į svastiką – simbolį, kurį nacistinė Vokietija naudojo 1933-1945 m., taip pat Antrojo pasaulinio karo metais – todėl Z simbolis jau pramintas „Putino svastika“.

Atrodo, kad Rusijos gynybos ministerija patvirtino pirmąjį variantą.

Praėjusios savaitės pabaigoje ministerija „Instagram“ įraše paskelbė nuotrauką, kuriose užfiksuoti SSRS kariai Antrojo pasaulinio karo metais, o ant nuotraukos Georgijaus juostelės spalvomis užpieštas „Z“ simbolis ir užrašu За победу.

 

Taip pat buvo manoma, kad Z simbolis yra būdas Rusijos kariškiams identifikuoti savo pajėgas – būdas užkirsti kelią tokiems incidentams kaip draugiška ugnis. Gali būti, kad tai buvo pradinis tikslas, tačiau, kai simbolis tapo plačiau matomas ir priimtas karo rėmėjų, kariuomenės viešųjų ryšių skyrius nusprendė įtraukti ir „už pergalę“ prasmę.

Kituose Gynybos ministerijos postuose vartojamos tokios frazės kaip „už taiką“, „už tiesą“, kurios visos prasideda tuo pačiu rusišku garsu. Kiti vartoja „z“ žodžių „demilitarizacija“ ir „denacifikacija“ viduryje – būtent pastaroji buvo viena iš priežasčių, kodėl Rusijos prezidentas įvardijo kaip priežastį invazijai į Ukrainą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()