[Žinios trumpai] Abramovičius įteikė Putinui Zelenskio raštą dėl paliaubų sąlygų. Putinas pasakė: „Aš juos sunaikinsiu“  (2)

Kaip rašo britų laikraštis „The Times“, Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius yra tarpininkas Kijevo ir Kremliaus derybose. Jis perdavė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio raštą Rusijos prezidentui Volodymyrui Putinui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Censor.NET cituoja UP, kuri savo ruožtu remiasi „The Times“ publikacija.

Kovo 23-iosios rytą iš Stambulo tarptautinio Atatiurko oro uosto Sočio kryptimi pakilo privatus oligarcho „Hawker 800XP“ lėktuvas. Netoli Mineralinių vandenų miesto lėktuvas išjungė radarą. Tos pačios dienos vakare lėktuvas vėl pasirodė Maskvos Vnukovo oro uosto radare, iš kurio pakilo atgal į Stambulą.

Maskvoje, kaip rašo „The Times“, Abramovičius susitiko su Putinu Kremliuje ir įteikė Zelenskio raštą. Jame Zelenskis išdėstė galimus kompromisus, kuriuos Ukrainos vyriausybė yra pasirengusi padaryti, kad užbaigtų karą.

Putinas esą piktai atsakė Abramovičiui: „Pasakyk jam, kad aš juos sunaikinsiu“.

Vakare Stambule Abramovičius tariamai susitiko su parlamentaru Rustemu Umerovu, kurį Kijevas įgaliojo dalyvauti šiame derybų procese. Kartu su Turkijos prezidento atstovu Ibrahimu Kalinu jie, anot britų leidinio, surengė eilę susitikimų penkių žvaigždučių Stambulo viešbučiuose.

Nepaisant V. Putino pykčio, žurnalistų šaltiniai teigia, kad šalys pamažu artėja prie paliaubų.

 

Pagrindiniu užsienio politikos ekspertu laikomas Kalinas pasiūlė šalims kompromisą, kad okupuotas Krymas ir dalis Donecko bei Luhansko teritorijų būtų išnuomotos Rusijai, lygiai taip pat, kaip Didžioji Britanija 1898–1997 metais valdė Honkongą. Dėl būsimos Krymo ir Donbaso teritorinės priklausomybės, pagal Turkijos pareigūno logiką, bus sprendžiama pasibaigus nuomos sutarčiai.

Putinas svarsto tokį pasiūlymą, tačiau jo pyktis dėl Rusijos kariuomenės karinių nesėkmių Ukrainoje ir asmeninė neapykanta Zelenskiui stabdo pažangą siekiant susitarimo.

Po šio pokalbio Stambule Abramovičius ir Umerovas neva skrido į Varšuvą privačiu Turkijoje registruotu lėktuvu. Tada jie nuvyko į Kijevą, kur susitiko su Zelenskiu Bankovoje.

 

Dalyvaujantys taikos derybose buvo įsitikinę, kad Abramovičius yra skatinamas grynai prekybinių interesų, siekiant išgelbėti savo turtą nuo sankcijų, ypač Didžiojoje Britanijoje, ir atkurti savo reputaciją. Tačiau, anot straipsnio autorių, panašu, kad Abramovičius tikrai nori padėti užbaigti karą ir bijo naikinimo masto bei žuvusiųjų kare.

Jo motina Irina gimė Ukrainoje, o dukra Sofija atvirai pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą.

Nei Abramovičius, nei Kalinas, nei Umerovas neatsakė į „The Times“ prašymus pakomentuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(43)
(3)
(40)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: