Grandiozinis projektas. „Turi pritarti visos NATO šalys.“ Kas ruošiama  (1)

Tai „būtų didelis NATO paradigmos pokytis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas liepos mėnesį vyksiančiame NATO viršūnių susitikime pasiūlys sukurti 100 mlrd. dolerių fondą, skirtą penkerius metus mokėti už ginklų tiekimą Ukrainai, taip pat perduoti visų karinių tiekimų Kyjivui koordinavimą iš JAV NATO kontrolei. Tai pranešė „Bloomberg“, remdamasi šaltiniais.

Šie J. Stoltenbergo pasiūlymai, pasak agentūros, turėtų tapti kompensacija Ukrainai už NATO atsisakymą pakviesti šalį į aljansą. Savo ruožtu „Financial Times“ atkreipė skaitytojų dėmesį, kad tai leis JAV sumažinti pagalbą Ukrainai nuo 60 mlrd. iki 16 mlrd. dolerių.

„J. Stoltenbergas siūlys sukurti fondą, pagrįstą aljanso šalių įnašais, kurių vertė 100 milijardų JAV dolerių per penkerius metus, kaip dalį susitarimų, kuriuos aljanso lyderiai pasirašys per viršūnių susitikimą liepos mėnesį Jungtinėse Valstijose“, – pažymi agentūra. Ji pabrėžia, kad oficialaus patvirtinimo iš NATO būstinės kol kas nėra, fondui turi pritarti visos NATO šalys, didelė tikimybė, kad šio pasiūlymo pakeitimai gali būti padaryti iki liepos mėn.

 

Šiuo metu, kaip praneša „Bloomberg“, NATO šalys diskutuoja, ar jų tiesioginis dvišalis ginklų pardavimas Kyjivui turėtų būti skaičiuojamas kaip įnašai į fondą.

Agentūros teigimu, J. Stoltenbergas taip pat siūlys perduoti NATO blokui karinės pagalbos Kyjivui (Ramšteino formatu) valdymą, šiuo metu kontroliuojamą Pentagono. „Bloomberg“ teigimu, NATO perdavus visų ginklų tiekimo Ukrainai kontrolę „būtų didelis paradigmos pokytis kariniam aljansui, kuris anksčiau atsiribojo nuo šių pastangų, nes bijojo būti įtrauktas į karinį konfliktą su Rusija“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: