„Teikia didžiulę paramą Maskvai.“ Bręsta pasaulinio dydžio konfliktas. „Perspėti sąjungininkai“  (1)

JAV prezidentas Joe Bidenas išreiškė savo susirūpinimą Xi Jinpingui.


Xi Jinpingas ir V. Putinas
Xi Jinpingas ir V. Putinas
© Kremlin.ru, CC BY 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vladimir_Putin_and_Xi_Jinping,_BRICS_summit_2015_01.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad Kinija sustiprino savo paramą Maskvai, vykstant Rusijos ir Ukrainos karui, įskaitant geoerdvinės žvalgybos, mikroelektronikos ir kitų karinių komponentų teikimą, o tai kelia JAV susirūpinimą.

JAV perspėjo apie tai savo sąjungininkus Europoje.

Pekino savęs vaizdavimas kaip neutralaus Rusijos invazijoje į Ukrainą prieštarauja jo sąjungai su Maskva, kurią V. Putinas pavadino draugyste „be ribų“ prieš 2022 m. Pekino žiemos olimpines žaidynes. Taip pat Kinija buvo kritikuojama už atsisakymą pasmerkti Rusijos agresiją Ukrainoje.

JAV perspėjo savo sąjungininkus Europoje, kad Kinija gerokai padidino savo karinę paramą Rusijai. Pasirodžius besitęsiančios Kinijos ir Rusijos karinės integracijos ženklams, „Bloomberg“ šaltiniai atskleidžia, kad Kinija tiekė Rusijai kariniams tikslams skirtus palydovines nuotraukas, taip pat mikroelektroniką ir tankų stakles. Be to, remiantis vienu šaltiniu, Kinijos parama apima optiką, raketų kurą ir sustiprintą bendradarbiavimą kosmose.

[Vokietija] Beprotiška išmanioji spyna. Galima užrakinti/atrakinti net 7 skirtingais būdais ir kurti scenarijus! („Aqara Smart Door Lock A100 Pro“)
2791 2

Mažiausia kaina

Labai ribotas kiekis

Tinka EU tipo durims

Fantastiškas funkcionalumas

Išsamiau

2023 m. liepos mėn. Rusijos muitinės deklaracijos atskleidė reikšmingą „kompiuterinio-skaitmeninio valdymo“ (CNC) staklių importo iš Kinijos padidėjimą – iki 68 mln. USD sumą, palyginti su 6,5 mln. USD 2022 m. vasario mėn., Kinijos pažangių CNC įrankių siuntos į Rusiją išaugo dešimt kartų. Europos Sąjungai sugriežtinus importo apribojimus, Kinija tapo pagrindine šių itin tikslių metalo frezavimo įrankių tiekėja. Vadinasi, Kinijos kilmės CNC įrenginiai sudarė 57% Rusijos importo pagal jo vertę liepos mėn.

Savo pokalbio šią savaitę metu JAV prezidentas Joe Bidenas išreiškė susirūpinimą Xi Jinpingui dėl Kinijos paramos Rusijos gynybos pramoninei bazei, įskaitant staklių, optikos, nitroceliuliozės, mikroelektronikos ir turboreaktyvinių variklių tiekimą, sakė Adrienne Watson, Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai.

 

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas informavo Europos sąjungininkus apie Kinijos paramos mastą ir reikšmę šią savaitę, ragindamas juos imtis veiksmų prieš Kinijos subjektus ir įmones, leidžiančias šiuos pervedimus, skelbia „Bloomberg“.

JAV ir jų sąjungininkės nerimauja dėl augančio Kinijos ir Rusijos aljanso, kurio prekybos lygis 2023 metais pasiekė rekordinę 240 mlrd. dolerių sumą. Kinija ir Honkongas yra pagrindiniai vartai pasiekti RF apribotas ginklų technologijas. Nors nėra įrodymų, kad Kinija tiektų Rusijai ginklus, JAV intensyvina pastangas pažaboti Kinijos paramą Rusijos gynybos pramonei ir konfliktui Ukrainoje.

 

Per susitikimus balandžio 5 ir 6 dienomis JAV iždo sekretorė Janet Yellen perspėjo Kiniją dėl „reikšmingų pasekmių“, jei jos įmonės rems Rusijos karą Ukrainoje, pabrėždama, kad įmonės neturi teikti materialinės paramos konfliktui, rašo „Financial Times“. Šis įspėjimas yra susijęs su valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno susirūpinimu dėl tokio masto Pekino pagalbos Maskvai „įrankiais, įnašais ir techninėmis žiniomis“.

J. Yellen „pabrėžė, kad bendrovės, įskaitant KLR [Kinijos Liaudies Respublikoje], neturi teikti materialinės paramos Rusijos karui prieš Ukrainą, įskaitant paramą Rusijos gynybos pramoninei bazei, ir sulauks reikšmingų pasekmių, jei jos tai padarys“, pranešė AFP.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: