44 000 000 000 $. Didžiausias sukčiavimas šalies istorijoje. Milijardierė nuteista mirties bausme (Foto)  ()

Vietname baigėsi viena didžiausių korupcijos bylų, sukrėtusių visą tautą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turtingiausia Vietnamo verslininkė ir „Van Thinh Phat“ statybų bendrovės įkūrėja Truong My Lan buvo apkaltinta 44 milijardų JAV dolerių pasisavinimu (apie 6 % Vietnamo BVP 2023 m.). Verslininkė buvo nuteista mirties bausme, rašo BBC.

Ketvirtadienį, balandžio 11 d., Lan ir jos bendrininkai buvo nuteisti dešimtmetį trukusioje Saigono komercinio banko (SCB) sąskaitų sukčiavimo byloje. Iš viso Hošimino teisme stojo 86 kaltinamieji, tarp jų buvę centrinio banko valdytojai, vyriausybės pareigūnai ir SCB aukščiausio lygio vadovai.

Liudyti buvo pakviesta 2700 žmonių, o byloje dalyvavo 10 valstybės prokurorų ir apie 200 advokatų.

Penkias savaites trukusio teismo proceso metu buvo svarstomi įtarimai dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo valdžia, lėšų pasisavinimu ir bankininkystės įstatymų pažeidimu.

Įrodymai buvo sudėti į 104 dėžes, iš viso sveriančias šešias tonas.

Prokurorai tvirtina, kad bendri sukčiavimo nuostoliai siekia 44 milijardus JAV dolerių, pati Lan savo kaltę neigia.

 

Verslo magnatė buvo apkaltinta pateikusi suklastotą paskolos paraišką, kad paimtų pinigus iš SCB, kurio 90 % akcijų priklauso jai. Nuo to laiko visi banko indėlininkai negalėjo atgauti savo pinigų.

 

Taip pat bylos nagrinėjimo metu paaiškėjo, kad kaltinamoji ir jos bendrininkai davė kyšių už 5,2 mln. dolerių – didžiausią sumą Vietnamo istorijoje.

Praėjusią savaitę savo baigiamajame pareiškime teisme Lan teigė, kad turėjo minčių apie savižudybę.

„Apimta nevilties galvojau apie mirtį. Esu pikta, kad buvau tokia kvaila ir įsitraukiau į šią labai žiaurią aplinką – bankų sektorių, apie kurį labai mažai žinau", – komentavo ji.

Truong My Lan buvo suimta vykdant nacionalinę kovą su plataus masto korupcija. Nuo 2021 metų šioje šalyje kaltinimai pareikšti daugiau nei 4400 žmonių, iškelta 1700 korupcijos bylų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(2)
(19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()